PvdA wil stoppen met export Gronings gas


PvdA: export van Gronings gas sneller afbouwen

De PvdA wil dat het kabinet stopt met het exporteren van Gronings gas, en daarom stelt het voor om de export zo snel mogelijk af te bouwen. PvdA-kamerlid Jan Vos zegt in de Volskrant dat gas wat nu nog in de grond zit gebruikt moet worden als ‘motor’ achter vergroening van technologie en als ‘reservebatterij’ voor wind- en zonneenergie. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer opnieuw met minister Kamp van Economische Zaken over de toekomst van het winnen van Groningse gas.

 

Niet op korte termijn mogelijk

Het idee van de PvdA om de gasexport op korte termijn stil te leggen is onmogelijk. De Nederlandse staat heeft namelijk langlopende contracten met landen zoals België, Duitsland en Frankrijk. Deze contracten worden pas vanaf 2020 afgebouwd. Volgens Vos van de PvdA moet het kabinet bekijken of we niet sneller van deze contracten af kunnen.

 

Sleutelrol PvdA

Regeringspartij PvdA heeft in de Tweede Kamer een sleutelrol als het gaat om de gaswinning in Groningen. De partij kan namelijk zorgen voor een meerderheid voor het terugschroeven van de gaswinning in de provincie. Eerder bracht Kamp de gaswinning al terug van 54 naar 27 miljard kubieke meter per jaar. Maar een Kamermeerderheid vindt dit nog niet genoeg. De komende tijd wil de minister daarom in gesprek gaan met burgers, bedrijven en lokale overheden over de verduurzaming van de energievoorziening op de langere termijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.