Prijsverhoging elektriciteit en gas stuwen consumentenprijzen

In 2018 zijn we meer gaan betalen voor diensten en goederen. Zo lagen de consumentenprijzen vorig jaar gemiddeld 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de sterkste stijging sinds 2013. In dat jaar stegen de prijzen sterk door het verhogen van het Btw-tarief van 19 naar 21 procent.

 

Elektriciteit en gas flink duurder

De stijging van de gemiddelde prijzen is vooral toe te wijden aan de prijsontwikkeling van stroom en gas. In 2018 betaalde men gemiddeld 15,7 procent meer voor stroom dan in 2017. Daarnaast steeg de gemiddelde prijs voor gas ook nog met eens ongeveer 7,5 procent. Deze prijsstijging werd vooral veroorzaakt door stijgende belastingen. Na 2018 zullen consumenten overigens in 2019 nog meer kwijt zijn aan de energierekening. Zo stijgen de energieprijzen, daalt de heffingskorting en stijgen de belastingen. Alles bij elkaar zullen huishoudens hierdoor al snel €25,- tot €30,- meer kwijt zijn aan de energierekening.

 

Prijsontwikkelingen

Niet alleen energie werd duurder, ook producten voor persoonlijke verzorging en verzekeringen werd flink duurder. Vooral aansprakelijkheidsverzekeringen en rechtsbijstandsverzekeringen stegen sterk in prijs. De kosten voor voeding steeg overigens minder sterk dan verwacht, waardoor de gemiddelde prijsstijging een beetje gedrukt werd.

Naast prijsstijgingen zijn er overigens diverse productgroepen die goedkoper worden. Vooral abonnementen voor mobiele telefonie werden flink goedkoper. Daarnaast daalde ook de prijzen van telefoons zelf en ander beeld- en geluidsapparatuur. Aan het einde van 2018 waren ook vliegtickets en autobrandstoffen flink goedkoper, wat een drukkend effect had op de gemiddeld prijsstijging.

 

Stijgende lonen

Naast stijgende prijzen stegen ook de cao-lonen sterk in 2018. Met een plus van 2,1 procent stegen de lonen het hardst sinds 2009. Hiermee viel deze stijging hoger uit dan de gemiddelde prijsstijging, waardoor men meer geld over zou moeten houden. Deze consumentenprijsindex is overigens niet geheel leidend wanneer we kijken naar de inflatie. Zo houdt de index geen rekening met de industrie, grondstoffen en aandelen. Waardoor het een incompleet beeld kan opleveren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *