Na eerdere problemen met oneerlijke deur aan deur verkopers bericht het Algemeen Dagblad (AD) vanochtend opnieuw over een schandaal binnen de energiemarkt. Zo zouden malafide energieverkopers tientallen mensen een energiecontract aangesmeerd hebben. De verkoopfraude ging zo ver dat zelfs mensen in de schuldhulpverlening niet veilig waren.
Zakelijke energiecontracten
Uit de berichtgeving van het AD blijkt dat verkopers die zich alleen mochten richten op zakelijke klanten ook interesse ontvingen van particulieren. Om deze klanten toch te kunnen bedienen besloten de verkopers gebruik te maken van willekeurige inschrijfnummers uit het register van de Kamer van Koophandel (KvK). Op deze manier werden enkele tientallen mensen gedupeerd met een minder gunstig zakelijke energiecontract. Zelfs diverse particulieren die onder bewindvoering stonden in verband met financiële problemen kregen een zakelijk contract aangesmeerd. Dit leek wellicht voordelig, maar qua voorwaarden zijn deze contracten een stuk minder gunstig. Zo is opzeggen een stuk lastiger, en lopen kosten voor zulke handelingen erg hoog op.
Zelf toestemming geven
Tijdens het gehele proces zijn er diverse verkopers geweest die zelf contracten bevestigt hebben in plaats van de klant. Waar consumenten normaliter drie keer op ‘’Ja’’ moesten klikken, deden zij dit zelf. Een handelswijze die tegen alle regels in gaat!
Improvers
Om de verkoopfraude aan te pakken is er momenteel aangifte gedaan tegen zes malafide verkopers. Opvallend is dat alle zes van de verkopers gelinkt kunnen worden aan het verkoopbedrijf Improvers, de voormalige verkooptak van Essent. Dit bedrijf werd onlangs stilgelegd aangezien ook hier op grote schaal problemen waren. Zo was de bedrijfscultuur ‘’verrot’’ en de omgang met klanten ‘’schokkend’’.
Minimaal 115 foute contracten
Het bedrijf dat aan de fraude met energiecontracten wordt gelinkt werkte via twee andere partijen om foute contracten aan de man te brengen. Uit controles binnen hun platform blijkt dat er in korte tijd veel gefraudeerd is. Hierbij gaat het zeker om 115 foute contracten.
Volgens het AD is Peter W, die bij Improvers bekend stond als een ‘’goudhaantje’’, de initiatiefnemer voor de fraude. Na zijn avontuur bij Improvers zou hij zich hebben aangesloten bij het bedrijf van zijn partner. Hier zou hij diverse uitvoerende verkopers aangezet hebben tot de fraude, net als zijn partner. Deze ontkent dit overigens met klem, en om deze reden deed zij dan ook aangifte tegen onder andere Peter W.
Zelf geeft W. aan dat hij niet betrokken is bij de fraude. Daarnaast was hij ook niet verantwoordelijk voor het doorspelen van gegevens van mensen die in de schuldhulpverlening zaten en bij toe waren aan een nieuw energiecontract.