Opnieuw meer energie uit steenkool (en hernieuwbare bronnen)


In 2015 is er opnieuw meer energie gewonnen door middel van steenkolen. Vorig jaar werd er in totaal 39 miljard kWh aan energie opgewekt uit steenkool. Dat is ruim 35 procent meer dan het jaar ervoor. Dit maakt 2015 het vierde jaar op rij dat de energieproductie door middel van steenkool steeg. Naast steenkool, nam ook de energieproductie uit wind toe. Dat blijkt uit cijfers gepresenteerd door het CBS.

In 2015 werd in totaal 110 miljard kWh stroom opgewekt. Dit is ruim 7 miljard kWh meer dan het jaar ervoor. Met een totaal van 39 miljard kWh energie uit steenkool lag de productie door middel van kolen op het hoogste niveau sinds het jaar 1990. De energieproductie door middel van aardgas daalde met 9 procent tot een totaal van 46 miljard kWh. Dit is juist het laagste niveau sinds 1996. Nederland verbruikte in totaal ruim 118 miljard kWh, dit is nagenoeg gelijk als het verbruik in 2014.

 

Meer energie uit steenkolen

Bron: CBS

Veel energie uit steenkool

Dat er steeds meer energie uit steenkolen komt kent enkele redenen. Zo zijn er sinds het jaar 2013 enkele nieuwe kolencentrales geopend. Daarnaast liggen de prijzen voor steenkool ook flink lager dan voorheen. In 2015 lagen de prijzen bijna 40 procent lager dan in het jaar 2011. Daarnaast wordt er ook steeds minder biomassa verbrand. Wat opgevangen wordt door meer steenkolen te verbranden. De prijs voor aardgas daalde ook een beetje maar dit stuwde de productie niet.

Weer meer energie uit fossiele bronnen

Ondanks alle goede ideeën en voorstellen is er opnieuw meer energie gewonnen door middel van fossiele brandstoffen. Een kleine stijging van 6 procent zorgde voor een totale productie van 89 miljard kWh uit fossiele bronnen. Hiermee is het aandeel wel kleiner dan in het jaar ervoor, maar met 81 procent nog erg hoog.

Ook meer hernieuwbare energie

Het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen is vorig jaar wel gestegen van 11,7 miljard kWh naar 13,7 miljard kWh. Vooral de productie door middel van wind steeg sterk. Het aandeel duurzame energie ligt momenteel op 12,4 procent. Een jaar ervoor bedroeg dit nog 11,3 procent.

 

Invoer en Uitvoer van energie

Bron: CBS

Hogere energieproductie door toenemende vraag Belgen

De stijgende energieproductie heeft ook sterk verband met een groeiende vraag uit het buitenland. De export aan energie steeg met ongeveer 4 miljard kWh en deze energie ging voornamelijk richting België. In 2015 exporteerde we ruim 13 miljard kWh naar onze zuiderburen, een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat de Belgen meer energie importeren komt voornamelijk door het feit dat het enkele kernreactoren stil heeft gelegd. Nederland importeerde zelf juist 2 miljard kWh energie minder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.