Ook ’s nachts duurzame zonne-energie opwekken


andasol-solar-power-station-spain

Het klinkt misschien een beetje raar, maar één van de grootste solar farms ter wereld (beslaat op dit moment 210 voetbalvelden) produceert ook ’s nachts duurzame zonne-energie. Ondanks dat de zon verdwenen is, wordt er door het zonnepark nog steeds energie gewonnen. Om dit te bereiken is er wel een speciale truc nodig.

 

Zonnepark Andasol

Het zonnepark met de naam Andasol ligt vlakbij Guadix, een stad in het Spaanse Andalusië. In de zomer wordt het in het gebied regelmatig boven de 40 graden Celsius. Om zo veel mogelijk energie op te wekken wordt er gebruik gemaakt van zonnespiegels die meedraaien met de zon. De in totaal 620.000 spiegels wekken duurzame zonne-energie op voor ruim 500.000 mensen in de regio. De zonnepark is eigendom van de ACS Group (Andasol 1&2), Stadtwerke München, MAN Ferrostaal en RWE Innogy.

 

Speciale truc

De zonnepanelen is het zonnepark werken waarschijnlijk een stuk anders dan de zonnepanelen die u wellicht op uw dak heeft. Het opgevangen zonlicht wordt namelijk weerkaatst door de spiegels, waarbij vervolgens een soort synthetische olie wordt verwarmd. Deze olie zorgt er in het vervolg voor dat een turbine gaat draaien, die in het vervolg energie opwekt. Een deel van de warmte die overdag wordt gegenereerd wordt opgeslagen in speciale hittereservoirs. Dat er voor zorgt dat de turbines ook ’s nachts, of wanneer het bewolkt is, kunnen draaien.

De ambitie is om de capaciteit van de zonneboerderij verder uit te breiden in de komende jaren. Hiervoor zal wel weer een flinke investering nodig zijn.

 

Bekijk de Andasol Power Station

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.