Ook Oldambt experimenteert met SolaRoad


Na het Noord-Hollandse Krommenie start ook het Groningse Oldambt met de techniek achter de SolaRoad. Vorige week werd in navolging hierop een slimme bank in gebruik genomen. Deze slimme bank kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden en wordt opgeladen door middel van de SolaRoad Kit.

 

SolaRoad fietspad in Krommenie

 

SoloRoad fietspad

De Solaroad is een innovatie op het gebied van energiewinning. Het is een uniek concept dat zonlicht op het wegdek omzet in elektriciteit. Hierdoor wordt het wegennet als het ware ingezet als onuitputtelijke bron van groene stroom. In het eerste jaar leverde de SolaRoad in Krommenie meer energie op dan gedacht. Voldoende voor 3 huishoudens.

Lees ook: SolaRoad zonnefietspad levert meer energie dan gehoopt

 

SolaRoad Kit

Elisabeth Post, gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland, is erg blij dat de duurzame techniek (in een andere vorm) nu ook in Groningen wordt gebruikt.

“Geweldig om te zien dat de succesvolle SolaRoad door de provincie Groningen wordt opgepakt. Ik feliciteer de provincie Groningen graag van harte met de aanschaf van de eerste SolaRoad Kit ter wereld!”

 

De SolaRoad Kit levert ongeveer 3500 kWh per jaar op en bestaat uit 4 betonelementen met daarin zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een formaat van ongeveer 2,8 bij 3,5 meter. De opbrengst van de Kit is voldoende voor het onderhouden van 1 woning aan stroom. Maar bij de slimme bank wordt de energie ingezet voor bijvoorbeeld verlichting en het opladen van elektrische fietsen en telefoons.

Lees ook: Solaroad misschien naar Californië

 

Slimme bank

De slimme bank in het Groningse Oldambt is erg handig en biedt stopcontacten voor het opladen van diverse apparaten. Zo kunnen fietsers hun accu opladen tijdens het zitten op de bank. Daarnaast kunnen voorbijgangers hun telefoon of tablet opladen door middel van een snoertje. De slimme bank biedt momenteel plaats voor 4 elektrische fietsen. Daarnaast heeft het een digitaal informatiescherm met meer informatie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.