Onderzoek naar keuzevrijheid stadsverwarming nodig

Huishoudens die aangesloten zijn op stadswarmte zouden de keuze moeten hebben bij welke leverancier zij warmte willen afnemen. Dat vinden de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH). Om deze reden zonden de organisaties gezamenlijk een brief naar de Tweede Kamer. Hierin vragen zei de Tweede Kamer om onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden van meer concurrentie binnen de warmtemarkt.

 

Prijsverschil met reguliere aansluitingen

Volgens de Warmtewet moeten huishoudens die aangesloten zijn op stadswarmte net zo duur uit zijn als woningen die gebruik maken van een traditionele cv-ketel. Ondanks deze regelt klagen toch veel gebruikers van warmtenetten dat zij meer betalen dan reguliere aansluitingen. Daarnaast klagen deze gebruikers ook over het feit dat zij niet kunnen overstappen naar een andere warmteleverancier. Hierdoor zou er dan ook te weinig concurrentie zijn binnen de markt.

 

Onderzoek naar mogelijkheden keuzevrijheid

Volgens de VEH en Consumentenbond is het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid om uit meerdere aanbieders op een warmtenet te kunnen kiezen. Om deze reden willen zij dan ook een toezegging vanuit de minister. Deze zou de Warmtewet moeten herzien en onderzoek moeten laten doen naar de mogelijkheid van meer concurrentie op de warmtemarkt.

 

”Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond dringen er op aan dat de mogelijkheden tot meer marktwerking bij warmtenetten worden onderzocht en dat waar nodig barrières worden weggenomen.”

 

Geen koppeling meer met aardgasprijs

Naast het verhogen van de concurrentie zou de prijs voor stadsverwarming ook niet meer gelinkt moeten worden aan de aardgasprijs. Door steeds hogere energiebelastingen over aardgas wordt stadsverwarming nu ook steeds duurder. Iets wat niet gunstig is voor gebruikers en de duurzame doelstellingen uit het Energieakkoord.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave