Off-grid gaan; Wat is het, en waarom wil men het?

Wellicht bent u de term wel eens tegengekomen of heeft u er wel eens iemand over horen praten. Maar wat is off-grid gaan nou eigenlijk? Wanneer iemand off-grid gaat dan heeft hij geen aansluiting meer op het energienet. Dit kan men realiseren door het combineren van bijvoorbeeld veel zonnepanelen met een thuisaccu. Maar waarom zou iemand off-grid willen gaan? En wat is het verschil tussen off-grid, energieneutraal en energievoorziening wonen? Wij zochten het voor u uit!

 

Wat is off-grid gaan?

Wanneer iemand off-grid gaat dan sluit hij zijn woning af van het energienetwerk. Hierdoor is het niet meer mogelijk om energie af te nemen van een energieleverancier. Om dit te compenseren zal men hun eigen energie op moeten gaan wekken. Dit gebeurd over het algemeen door middel van zonnepanelen, maar het kan eventueel ook op andere manieren. Hierbij kunt u denken aan een windmolen, of een generator die draait op benzine of diesel. Aangezien men niet alle stroom in één keer verbruikt worden zonnepanelen vaak gecombineerd met een thuisaccu. Op deze manier kan men ook op minder zonnige momenten gebruik maken van zelf geproduceerde stroom.

 

Off-grid gaan; Wat is het, en waarom wil men het?
Een warmtepomp wordt veel gebruikt bij de off-grid gaan.

 

Waarom mensen off-grid gaan (voordelen)

In Nederland hebben bijna alle huishoudens een vaste aansluiting op het energienet. Via deze aansluiting neemt men stroom af en hiervoor betaalt men de energieleverancier. Dit is een systeem wat al tientallen jaren werkt. Dus waarom zouden mensen off-grid willen gaan? Wij zetten enkele belangrijke redenen op een rijtje.

1. Financieel voordeel

Een eerste reden om off-grid te gaan is geld. Wanneer men namelijk geen stroom en gas meer afneemt van het energienet dan ontvangt men geen energierekening en hoeft men geen vastrechtkosten meer te betalen. Hierdoor bespaart men al snel €2000,00 tot €300,00 per jaar.

2. Veiligheid

In sommige landen is het vanwege bijvoorbeeld extreem weer van levensbelang om stroom te hebben. Om het risico op het wegvallen van stroom te minimaliseren kan men er voor kiezen om off-grid te gaan. Hierdoor is men niet meer afhankelijk van energiebedrijven en energielijnen, maar zorgt men voor hun eigen energie.

3. Vrijheid

Door off-grid te gaan wordt men een stuk vrijer. Zo is men niet gebonden aan een locatie met een netaansluiting. Hierdoor kan men wonen waar die wil, en hoe die wil.

4. Duurzaamheid

Zelfvoorzienend zijn is iets wat weer steeds populairder wordt. Door zelf energie op te wekken wordt men zich meer bewust van zijn verbruik. Daarnaast gaan mensen meer leven als maker, in plaats van verbruiker. Zelf duurzame energie opwekken is stukken duurzamer dan stroom afnemen van een grijze energieleverancier.

5. Prestatie en leren

Veel mensen die off-grid zijn willen graag leren hoe men kan leven zonder gebruik te maken van de gebaande paden. Zelf energie opwekken, het opslaan en het huis duurzaam verwarmen. En wanneer dit allemaal lukt, geniet men dan ook van een bepaalde voldoening.

 

Nadelen off-grid wonen

Naast diverse voordelen kan off-grid wonen ook nadelen hebben. Zo is men zeer afhankelijk van zijn eigen opwekkingssysteem. Mocht hier iets kapot aan gaan, dan heeft men geen elektriciteit en warmte meer. In Nederland kan men dit vaak snel laten repareren, maar in gebieden ver van de bewoonde wereld kan dit een probleem vormen. Daarnaast is het overstappen op een off-grid systeem ook erg duur. Voor de complete installatie inclusief bijvoorbeeld zonnepanelen, omvormers, batterijen en warmtepompen is men al snel enkele tienduizenden euro’s kwijt.

 

Verschil off-grid, energieneutraal en zelfvoorzienend

We weten nu wat off-grid wonen betekent, maar wat is het verschil met energieneutraal en zelfvoorzienend wonen? Een zelfvoorzienend huis is compleet onafhankelijk van gas, elektriciteit en water. Dit kan door de woning bijvoorbeeld te verwarmen door middel van kachels en elektrische boilers. Daarnaast wordt regenwater gefilterd of gewonnen uit een eigen bron. Vaak proberen bewoners van zelfvoorzienende woningen ook zelf hun voedsel te verbouwen, waardoor men zo goed als onafhankelijk is van de maatschappij.

Naast zelfvoorzienend kan men ook energieneutraal wonen. Het grootste verschil hierbij is dat men in dit geval wel nog aangesloten is op het stroom- en gasnetwerk. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen thuisaccu nodig. Wel is het van essentieel belang dat men jaarlijks net zo veel energie opgewekt als verbruikt. Alleen hierdoor kan er gesproken worden over een energieneutrale woning. Kenmerken van energieneutrale woningen is dat de relatief veel stroom opwekken, erg goed geïsoleerd zijn worden verwarmt door middel van een warmtepomp.

 

Belangrijke stappen om off-grid te gaan

Waarom u off-grid wil gaan dan moet u er eerst voor zorgen dat u voldoende stroom opgewekt om zelfvoorzienend te zijn. Daarnaast moet u er voor zorgen dat u deze stroom kunt opslaan en omzetten naar bijvoorbeeld warmte. In een artikel op Ecobouwers.be kunt u het off-grid avontuur van Ludwig Van Wonterghem lezen. Dit geeft u een goed beeld van wat er allemaal bij komt kijken. In het kort is het in ieder geval van belang om;

  1. Te zorgen voor een zo laag mogelijk verbruik. Dit kan door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzamere apparaten en het vervangen van verlichting. Daarnaast is het ook belangrijk om het aantal stille verbruikers terug te dringen.
  2. Zelf voldoende energie op te gaan wekken door het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen. Om deze energie te kunnen gebruiken en omzetten moet u ook investeren in batterijen en omvormers.
  3. Een nieuwe warmtebron te realiseren zoals een warmtepomp of een palletkachel.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave