Oekraïne koopt geen gas meer in Rusland


gas-oekraine-rusland-gazprom

Oekraïne heeft besloten om geen gas meer in te kopen bij buurland Rusland. Dit vanwege de grote afhankelijkheid die het land erdoor oploopt. Premier Jatsenjoek heeft bekendgemaakt dat het staatsgasbedrijf Naftogaz geen zaken meer met de Russen mag doen.

Gisteren maakte het Russische staatsgasbedrijf Gazprom bekend dat het de gaslevering aan Oekraïne heeft stopgezet. De reden die Gazprom daarvoor opgaf, is dat Oekraïne een betalingsachterstand heeft. Hiermee bekoelt de relatie tussen de 2 landen nog verder na het Oekraïense besluit om het luchtruim te sluiten voor alle Russische vliegtuigen. Er waren ook al geen directe vluchten tussen de twee landen meer mogelijk.

Gaslevering naar Europa dreigt in gevaar te komen

Het Russische Gazprom deelde tevens mee dat de gaslevering aan de rest van Europa ook in gevaar dreigt te komen. Oekraïne is namelijk het belangrijkste doorvoerland voor Russisch gas richting andere landen binnen Europa.

Vorige maand werd nog een eerdere ruzie tussen beide landen bijgelegd, en de gaslevering werd weer opgestart. In de afgelopen dagen nam de spanning tussen Rusland en Oekraïne opnieuw toe. Dit komt vooral door de sabotage van hoogspanningsmasten op de Krim waardoor grote stroomstoringen ontstonden. In het besluit van Gazprom wordt daarover niet gesproken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.