Nuon tekent overeenkomst met Microsoft


Energieleverancier Nuon (Vattenfall) heeft een belangrijke overeenkomst getekend met Microsoft. Het energiebedrijf zal duurzame windenergie gaan leveren aan het datacenter van Microsoft dat gelegen is in de regio van de Wieringermeer.

 

Duurzame windenergie

Uit de tienjarige overeenkomst blijkt dat Nuon honderd procent van de opbrengst van het nieuwe windmolenpark aan Microsoft zal leveren. Het windmolenpark, dat vanaf 2018 gebouwd zal worden, zal waarschijnlijk vanaf 2019 operationeel zijn.

 

“We willen graag hernieuwbare energie afnemen voor ons datacenter in Middenmeer. Deze investering in Nederland toont het potentieel aan van Nederland als icoon op het gebied van digitale transformatie en helpt bij het creëren van een virtuele cyclus waarmee de partners van Microsoft Cloud hun impact op het milieu verminderen.” Aldus Ernst-Jan Stigter, algemeen directeur van Microsoft, Nederland.

 

Windmolenpark Wieringermeerpolder

Vanaf volgend jaar zal er door Nuon gestart worden met de bouw van het windmolenpark Wieringermeerpolder. In totaal investeert het energiebedrijf 200 miljoen euro om het windmolenpark operationeel te krijgen. Het nieuwe windmolenpark zal bestaan uit 100 windmolens met een totaal vermogen van 180 MW. Gezamenlijk zullen de windmolens ongeveer 1,3 miljoen kWh duurzame energie opwekken. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van ongeveer 370.000 Nederlandse huishoudens.

 

“Nederland is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor grote technologiebedrijven, zoals Microsoft, omdat de energievoorziening betrouwbaar is en Nederland een belangrijke hub is in het internetverkeer. We maken klimaat slimmer leven mogelijk en leveren data centers lokaal geproduceerde hernieuwbare energie,” aldus Peter Smink, CEO van Nuon.

 

Energieverbruik datacenters

Het totale energieverbruik van datacenters in Nederland groeit sterk. Jaarlijks verbruiken datacenters ongeveer 12 procent meer energie. En wereldwijd zijn datacenters goed voor ongeveer 3 procent van de totale energiebehoefte. Naast een sterke behoeftegroei zijn ook steeds meer datacenters bezig met een duurzame energievoorziening. Iets waar Nuon met dit windmolenpark op in speelt.

 

Duurzame ambities Nuon

Het nieuwe windmolenpark bij de Wieringermeer is onderdeel van de duurzaamheidsambities van Nuon. In totaal zal Vattenfall in vijf jaar vijf miljard euro investeren in windenergie in Europa. Door middel van deze investeringen wil Vattenfall binnen één generatie af zijn van alle vormen van fossiele brandstoffen.

 

“Dit is een belangrijke stap in onze strategie om te investeren in de productie van hernieuwbare energie. Nuon/Vattenfall is al jarenlang toonaangevend op het gebied van windenergie. We versterken onze positie met deze overeenkomst en bovendien helpen we hiermee onze klanten duurzamer te worden.” aldus Peter Smink, CEO van Nuon.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.