Nuon (Vattenfall) investeert in Schots windpark


Nuon (Vattenfall) investeert in Schots windpark

Bron: Website Vattenfall

Het moederbedrijf van energieleverancier Nuon, Vattenfall, heeft besloten dat het ruim 350 miljoen euro gaat investeren in een gecombineerd windpark en technologieontwikkelingscentrum in Schotland. Het windpark zal voor de kust van Aberdeen komen te liggen. Afgelopen week maakte het bedrijf opnieuw een verlies bekend.

 

European Offshore Wind Deployment Centre

Het nieuwe windpark krijgt een bijzondere naam, namelijk het European Offshore Wind Deployment Centre (Ook wel EOWDC in het kort). Het park zal bestaan uit 11 windturbines die ruim 90 Megawatt windenergie zullen opleveren. Naast de productie van duurzame windenergie zal het park tevens dienen als testcentrum voor nieuwe technologieën op het gebied van offshore windenergie.

 

Windcapaciteit verdubbelen

“We willen onze windenergiecapaciteit in 2020 verdubbelen van 2 naar 4 GW, en onze kosten voor offshore windenergie verlagen en stroomlijnen. Onze investering in het European Offshore Wind Deployment Centre voor de kust van Aberdeen is een belangrijk onderdeel van dit proces”, aldus Magnus Hall, CEO van Vattenfall.

De Schotse overheid gaf in het jaar 2013 al goedkeuring voor de bouw van het nieuwe windpark. Maar door meerdere juridische beroepsprocedure duurde het toch wat langer voor er gestart kon worden. In december 2015 kreeg het nieuwe windproject eindelijk groen licht van alle partijen. In de tweede helft van volgend jaar zal begonnen worden met de bouw, en in het voorjaar van 2018 zal het windpark opgeleverd worden.

 

Aberdeen Renewable Energy Group

Het European Offshore Wind Deployment Centre zal worden gebouwd onder begeleiding van de lokale partner, de Aberdeen Renewable Energy Group. Na de bouw zal Vattenfall alle aandelen van de Aberdeen Renewable Energy Group overnemen waardoor het volledig eigenaar zal worden. Met de investering in het EOWDC wil het Zweedse Vattendall tevens de blijvende betrokkenheid bij windenergie in Groot-Brittannië tonen, ondanks het komende vertrek uit de EU.

“Dit project onderstreept onze langetermijndoelstelling om onze windenergiecapaciteit in Groot-Brittannië uit te breiden. De Britse regering wil dat windenergie een belangrijk deel blijft uitmaken van de klimaatneutrale elektriciteitsopwekking in het land. Wij willen deel uitmaken van deze ontwikkeling en onze productie in Groot-Brittannië vergroten”, vertelt Magnus Hall van Vattenfall.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.