Nederlandse kolencentrales gaan geleidelijk dicht


sluiting-koolcentrales-nederland

Alle kolencentrales in Nederland zullen geleidelijk sluiten. Deze motie van D66 krijgt dankzij de PvdA steun van de meerderheid in de Tweede Kamer. Hiermee verzilvert D66 wat de PvdA al sinds dinsdag openlijk propageert. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde in met een motie van D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven waarin het kabinet de opdracht krijgt om alle kolencentrales ‘’uit te faseren’’.

VVD kritisch over kapitaalvernietiging

De VVD reageerde zeer kritisch op de ideeën van haar coalitiegenoot, PvdA. Sluiting van alle kolencentrales is tegen het zere been van onder andere VVD-minister Henk Kamp (van Economische Zaken) en staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) die 2 weken geleden de D66-motie nog ontraadde. Minister Kamp schetste de Tweede Kamer in september nog hoe draconisch sluiting is. De kolencentrale in Groningen is net geopend, een investering van meer dan 2,5 miljard euro. De kolencentrale de Maasvlakte heeft 1,7 miljard euro gekost. Voor de kolencentrale in Rotterdam geldt een bedrag van gelijke omvang.

Minister Kamp: “We praten in totaal echt over miljarden en miljarden aan kapitaalsvernietiging bij die bedrijven. Ik denk dat we daar niet lichtvaardig toe moeten overgaan. Dat is naar mijn mening niet verantwoord.”

Ook het CDA is heeft bezwaar

Het CDA is ook afwijzend. “Het voorstel om splinternieuwe en zuinige kerncentrales dicht te doen, terwijl een paar honderd kilometer verderop dertig jaar oude centrales staan, daar gat het CDA niet in mee”, aldus woordvoerder Agnes Mulder.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.