Nederland al snel netto-importeur van aardgas


Het is mogelijk dat Nederland al sneller veranderd van exporteur in netto-importeur van aardgas. Afhankelijk van de beslissingen die het komend kabinet zal nemen zal Nederland te maken krijgen met één van de vier mogelijke scenario’s volgens onderzoeksinstituut TNO. In één van deze vier scenario’s zal Nederland al vanaf 2021 afhankelijk worden van aardgas uit het buitenland. In een ander scenario zal dit pas vanaf het jaar 2030 of 2035 gaan plaatsen vinden. In het verschenen rapport ”Van exporteur naar importeur – de verander(en)de rol van aardgas in Nederland” zijn meer scenario’s terug te vinden omtrent de aardgas import en export door Nederland.

 

Niet meer zelf voorziend op het gebied van aardgas

Sinds het begin van 1960 is Nederland zelfvoorzienend geweest op het gebied van aardgas. Maar hier lijkt snel een einde aan te komen. In meer dan 50 jaar leverde de export van aardgas de Nederlandse economie bijna 300 miljard euro op. Maar sinds de aardbevingsproblematiek in Groningen wordt er steeds minder aardgas gewonnen. Zo wordt er op dit moment nog maar 21,6 miljard kubieke meter aardgas per jaar gewonnen. Ter vergelijking; Het productieplafond lag enkele jaren terug nog op een maximum van 53 miljard kubieke meter aardgas.

Mocht het nieuwe kabinet de gaswinning nog verder verlagen dan zal Nederland nog veel eerder importafhankelijk worden. Hierdoor is het mogelijk dat Nederland al binnen vier tot zes afhankelijk is van aardgas uit het buitenland. En dit zal diverse problemen met zich meebrengen.

 

Laag- en Hoogcalorisch gas

Het gas wat Nederlandse huishoudens nu gebruiken uit Groningen is laagcalorisch, dit terwijl er op de internationale markt enkel hoogcalorisch aardgas aangeboden wordt. De hoogcalorische aardgas kan wel gebruikt worden door de industrie en energiecentrales, maar niet door apparaten binnen onze woningen. Om deze reden zullen er meer fabrieken moeten komen die hoogcalorisch aardgas omzetten naar laagcalorisch aardgas dat door onze apparaten te gebruiken is. Of alle woningen binnen Nederland zouden hun apparaten moeten verwisselen of laten ombouwen zodat deze wel hoogcalorisch aardgas kunnen gebruiken.

Naast dit probleem zijn er nog meer ontwikkelingen waar nog geen goed zicht op is. Zo is niet duidelijk hoeveel aardgas Nederland nog kan winnen en hoe het verbruik zich zal ontwikkelen. Uit onderzoek van TNO en partijen als ECN en Gasunie blijkt dat Nederland al binnen vier tot twaalf jaar afhankelijk wordt van het buitenland. Een ontwikkeling waar de overheid zeker rekening moet houden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.