Luchtzuiveraar die energie opwekt


Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, een apparaat dat de lucht zuivert en hierdoor tevens energie opwekt. Toch is het onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven gelukt. Nu nog op kleine schaal, maar het moet mogelijk worden om dit in het groot te gaan doen. Een andere pluspunt aan het apparaat is dat er enkel zonlicht op hoeft te vallen om het proces in werking te laten gaan.

 

Luchtzuiveraar die energie opwekt

 

“We maken gebruik van een klein apparaatje waarin twee kamers gescheiden worden door een membraan”, legt prof. Sammy Verbruggen (UAntwerpen/KU Leuven) uit.“Aan de ene kant wordt lucht gezuiverd, terwijl aan de andere kant waterstofgas wordt geproduceerd uit een deel van de afbraakproducten. Dit waterstofgas kan worden opgeslagen en later als brandstof worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld nu al wordt toegepast in enkele waterstofbussen van De Lijn.”

 

Aanpak moderne problemen

Door middel van dit product spelen de onderzoekers in op twee hedendaagse problemen; een tekort aan schone lucht en een tekort aan schone energie. Deze problemen pakt het apparaat slim aan door middel van het membraan en specifieke nanomaterialen.

“Die katalysatoren zijn in staat om waterstofgas te vormen en luchtvervuiling af te breken”, licht professor Verbruggen toe. “In het verleden werden dergelijke cellen vooral gebruikt om waterstof te winnen uit water. We hebben nu ontdekt dat het ook kan, en zelfs efficiënter verloopt, met vervuilde lucht.”

 

Opschalen

Ondanks dat het proces complex klinkt valt dat behoorlijk mee. Er hoeft enkel gebruik gemaakt te worden van zonlicht om het proces in gang te zetten. In feite lijkt het proces erg op dat van de technologie achter zonnepanelen. Het enige verschil zit hem in het feit dat panelen direct energie opwekken en het appraatje eerst de lucht zuivert en de energie opslaat als waterstofgas.

“Op dit ogenblik werken we op een schaal van slechts enkele vierkante centimeter. Op termijn willen we onze technologie graag opschalen om het proces industrieel toepasbaar te maken. We werken ook aan het verbeteren van onze materialen, zodat we nog efficiënter kunnen gebruikmaken van zonlicht om de reacties op te wekken/in gang te zetten.”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.