Lichte stijging transportkosten energie


Vanaf volgend jaar zullen de transportkosten voor stroom en gas stijgen, gemiddeld met €1,50 per huishouden per jaar. Dit is een geringe stijging die onder de huidige inflatie ligt. Dit nieuws maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gister bekend na het maken van definitieve tarievenbesluiten voor regionale netbeheerders en de landelijke netbeheerder TenneT.

 

Betaalbare en duurzame energievoorziening

Om onze energievoorziening betaalbaar te houden reguleert de ACM netbeheerders die een monopolie hebben op het transport van energie. Deze regulering is nodig om te zorgen dat de transport- en aansluittarieven niet onnodig hoog worden. Samen met de netbeheerder bekijkt de ACM elk jaar of het nodig is om de tarieven te verhogen of verlangen. Op deze manier willen de partijen samen zorgen voor een betaalbare, duurzame en efficiënte energievoorziening.

 

Stijgende transportkosten

Op dit moment bestaat ongeveer 20% van de energierekening uit transport- en aansluitkosten. Bij een gemiddelde energierekening komt dit uit op ongeveer €300,00 tot €350,00 per jaar. Met dit geld worden onder andere regionale en landelijke energienetwerken aangelegd en onderhouden. Daarnaast investeert TenneT, onze landelijke netbeheerder, ook steeds meer in de integratie van onze energienet in de Europese elektriciteitsmarkt. Mede door het aanleggen van de Cobra-kabel, tussen Nederland en Denemarken, moet de Europese energiemarkt efficiënter kunnen opereren. Het doel hiervan is om minder energie te verspillen, te zorgen voor lagere tarieven en duurzamere energie beter te verspreiden.

 

Tarievenbesluit regionale netbeheerders

Afhankelijk van uw woonplaats heeft u een netbeheerder die volgend jaar haar prijzen aanpast. Als u precies wilt weten wat de ACM met deze netbeheerder heeft afgesproken dan kunt op deze pagina terecht voor meer informatie.

GoedkopeEnergieenGas.nl
Scheepmakerstraat 42 AlkmaarNH1825BP Nederland 
 • 0612345678

Reageer op dit artikel

  Volgen  
Abonneren op