Laatste vijf kolencentrales goed voor 11 procent CO2-uitstoot


De laatste vijf Nederlandse kolencentrales zijn goed voor maar liefst 11 procent van onze totale CO2-uitstoot. Om deze reden roept Natuur & Milieu het kabinet op om de kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten. Deze oproep komt na het recent sluiten van de kolencentrale op de Maasvlakte. Deze kolencentrale is een van de kolencentrales die is gesloten met het oog op het Energieakkoord.

 

‘’Kolenstroom kan echt niet meer. Het is de meest vervuilende energiebron die we in Nederland gebruiken. Dat terwijl er voldoende alternatieven zijn, ook financieel bekeken. Zo zal windstroom in 2030 al drie keer goedkoper zijn dan kolenstroom. Nederland moet nu dan ook doorpakken en een sluitingsdatum bepalen voor de resterende vijf centrales.’’ Geertje van Hooijdonk, directeur a.i. van Natuur & Milieu.

 

De sluiting van de kolencentrale op de Maasvlakte is een van de successen uit het Energieakkoord waarmee de overheid en het bedrijfsleven Nederland willen verduurzamen. Door middel van deze verduurzaming wil Nederland haar CO2-uitstoot flink verminderen. Het huidige Energieakkoord heeft een planning tot en met het jaar 2022. Hierdoor zal het van belang zijn dat het volgende kabinet weer een planning opstelt voor de jaren daarna. Met de huidige oproep probeert Natuur & Milieu al invloed te hebben op de komende formatiegesprekken.

 

CO2-uitstoot moet snel dalen

De gezamenlijke Nederlandse CO2-uitstoot zal de komende jaren snel moeten dalen. Alleen op deze manier kunnen de afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs gehaald worden. Het sluiten van de resterende vijf kolencentrales kan een hele grote stap zijn richting het halen van deze doelstellingen. Nederland bespaart op deze manier namelijk direct 11 procent van de totale CO2-uitstoot.

Op termijn wil Nederland overigens volledig afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Een ambitieuze doelstelling die nog heel veel werk nodig zal hebben.

 

Sluiting kolencentrales duur

Het sluiten van de vijf resterende kolencentrales zal een hoop geld kosten. En daarom zijn diverse partijen tegen het idee van Natuur & Milieu. Ook vinden diverse partijen de sluiting onnodig. In dit geval zal Nederland namelijk gewoon meer fossiele energie uit het buitenland gaan importeren.

Eerder dit jaar besloot minister Kamp al dat de vijf centrales zeker nog tot 2030 energie blijven produceren. Hierbij zal op termijn wel steeds meer gebruik gemaakt worden van biomassa in plaats van kolen. Naast dit feit zijn de Nederlandse kolencentrales al relatief schoon. Hierdoor zou het sluiten van de centrales juist een slecht effect op het milieu kunnen hebben.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.