Kosten energielabel stijgen fors, nu regelen mogelijk voordeliger

Wanneer u uw woning wil verkopen dan moet u sinds enkele jaren verplicht een energielabel aanvragen. Op deze manier is de kopende partij goed op de hoogte van hoe energiezuinig de woning is. De procedure omtrent het aanvragen van dit energielabel zal vanaf 2021 veranderen. Hierdoor wordt het energielabel duurder, maar volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) niet beter. Mocht u het verkopen van uw woning op de planning hebben staan in de komende jaren dan is het dus voordeliger om dit verplichte energielabel nu aan te vragen in plaats hiermee van te wachten.

 

Huidige procedure aanvragen energielabel

Momenteel kunt u via de website energielabelvoorwoningen.nl eenvoudig een energielabel aanvragen. Alles bij elkaar kost dit ongeveer een half uur. Het grootste deel van de aanvraag bestaat uit het beantwoorden van vragen. Zo moet u bijvoorbeeld bewijs leveren wanneer u delen van uw woning extra heb geïsoleerd. Na het beantwoorden van alle vragen betaalt u tussen de €7,50 en €15,- waarna u uw energielabel ontvangt.

 

Nieuwe procedure aanvragen energielabel

Vanaf 1 januari 2020 zal de procedure voor het aanvragen van een energielabel flink veranderen. Zo moet een energieadviseur een bezoek aan woning brengen. Tijdens dit bezoek zal hij uw woning beoordelen op basis van duurzaamheid. Ook zal de adviseur aanbevelingen door op het gebied van energiebesparing. Alles bij elkaar zal de bezoek ongeveer €190,00 kosten. Dit is €175,00 meer dan u nu voor uw energielabel kwijt bent.

 

Nu aanvragen voordeliger

Wanneer u nu uw energielabel aanvraagt bent u klaar voor de komende 10 jaar. Zo lang is het energielabel namelijk geldig. Door uw energielabel nu aan te vragen bespaart u €175,00 wanneer u uw woning binnen de 10 jaar verkoopt. Uw huis verkopen zonder energielabel kan u een boete opleveren van €170,00. Hiermee is het verkopen van uw woning zonder het aanvragen van een energielabel nog goedkoper dan de boete voor het verkopen van uw woning zonder energielabel. Mogelijk dat deze boete dan ook vanaf volgend jaar verhoogd zal worden.

 

Voordelen nieuwe energielabel

Aangezien het nieuwe energielabel een stuk duurder en ingrijpender is zou u verwachten dat dit dan ook diverse voordelen biedt. Maar volgens de VEH hoeft u hier niet op de rekenen. Zo is de manier van meten ‘’bijna hetzelfde’’. Alleen de procedure is anders. De VEH vindt het ‘’nieuwe’’ label dan ook geen verbetering. Het biedt namelijk weinig perspectief op verduurzaming maar het jaagt energiebezitters wel op extra kosten. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het hier overigens niet mee eens. ”Een adviseur neemt het verbruik van een woning mee, kan beter advies uitbrengen en ziet wat anders zou kunnen.” Het nieuwe energielabel is net als het huidige 10 jaar geldig.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave