Import gas hoger dan export


Import gas hoger dan export

Het is voor het eerst sinds het begin van de gaswinning dat Nederland per saldo meer gas import dan wint. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceerde.

Lagere gaswinning in Groningen

Vanwege de beperkte winning in de provincie Groningen, importeert Nederland sinds mei meer gas dan we exporteren. Met meer dan 3,5 miljard kubieke meter aardgas was de import in september zelfs hoger dan ooit gemeten. De grootste leverancier van het gas is Noorwegen, en werd voorheen voornamelijk gebruikt voor elektriciteitscentrales en fabrieken. Maar nu de gaswinning in Nederland flink teruggeschroefd is wordt het gas steeds vaker gebruikt voor verwarmingsketels van woningen, winkels en kantoren.

Maximaal 27 miljard kubieke meter gas

Aardbevingen in Groningen waren in 2014 aanleiding om de gaswinning uit het Slochterenveld te beperken tot 42,5 miljard kuub in dat jaar, nadat in 2013 nog 53,9 miljard kuub was gewonnen. Voor 2015-2016 is het gasplafond door de rechter onlangs verlaagd tot 27 miljard kubieke meters.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.