Huisbezitters willen duidelijkheid omtrent toekomst aardgas


Nederlandse huisbezitters willen meer duidelijk omtrent het toekomstige gebruik van aardgas. Deze reactie volgt na de uitspraak van Minister Kamp van Economische Zaken om alle huishoudens los te koppelen van het gasnet. Volgens onder andere Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft de minister veel te weinig duidelijkheid over de gevolgen van deze beslissing.

 

Alternatief gasnet

Het moet voor huisbezitters onder andere duidelijk worden wat de alternatieve voor gas zijn. En wat de voor- en nadelen van deze alternatieve zijn. Ook moet het voor eigenaren duidelijk worden op welke termijn de minister dit plan voor zich ziet. Zo kunnen woningeigenaren bepalen of ze bijvoorbeeld nog een cv-ketel aanschaffen of toch al voor een warmtepomp kiezen. Daarnaast moet ook duidelijk worden wie voor de extra kosten opdraait. Zo kunnen de kosten voor het afkoppelen oplopen tot wel €50.000,- per woning. Dat stelt directeur belangenbehartiging Rob Mulder. Volgens de VEH moet minister Kamp met een soort handelsinstructie voor huishoudens komen. Waardoor meer duidelijk verschaft wordt.

 

Burgers ontzorgen

Volgens de VEH zal het onder andere cruciaal zijn dat de overheid de burger ontzorgt. Zo wordt er meer draagvlak gecreëerd voor de komende veranderingen. Ondanks de kritiek gaf overigens wel meer dan helft van de VEH leden aan dat het eens is met de duurzame ambitie van de overheid. Daarnaast heeft pas 40 procent een idee wat de gevolgen voor hun eigen woning zijn.

Uiteindelijk wil de overheid vanaf het jaar 2050 niet meer afhankelijk zijn van aardgas. De belangrijkste fossiele brandstof die nu voornamelijk gebruikt wordt voor de verwarming, warm water en koken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.