Hogere energiebelasting in 2019 mogelijk van de baan

De coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie hebben positief gereageerd op een GroenLinks voorstel om de hogere energiebelasting voor consumenten terug te draaien. Daarnaast wil GroenLinks de energiebelasting voor bedrijven juist verhogen. De kosten voor deze maatregel lopen op tot ruim 400 miljoen euro.

 

Laagste inkomens geraakt

GroenLinks wil de verhoging van de energiebelasting onder ander schrappen omdat het vooral de laagste inkomens raakt. Daarnaast draagt de extra belasting volgens Kamerlid Bart Snels niks bij aan een schoner milieu en een beter draagvlak voor het klimaatbeleid.

Uit een eerdere berekening door het Centraal Planbureau (CPB) bleek ook al dat de koopkracht voor de laagste inkomens door het energiebeleid met 0,2 procentpunt daalt. Dit terwijl de koopkracht van de hoogste inkomens juist met 0,2 procent stijgt. Een ontwikkeling die volgens onder andere GroenLinks niet wenselijk is.

‘’Maak die bezuiniging op de energiekorting ongedaan. Voor GroenLinks is dit voorstel cruciaal voor hun steun aan de andere belastingplannen.’’ aldus Snels (GroenLinks)

 

Coalitiepartijen positief over voorstel

Kamerleden uit de coalitiepartijen hebben niet negatief gereageerd op het voorstel van GroenLinks. Zo wil VVD’er Helma Lodders serieus naar het voorstel gaan kijken. Volgens Helma is het wel belangrijk om te kijken hoe het voorstel financieel haalbaar wil maken. Een bedrag van 400 miljoen ophalen bij bedrijven is namelijk lastig.

Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg en Eppo Bruins van de ChristenUnie vinden het voorstel van GroenLinks interessant. ‘’Het voorstel van GroenLinks is het overwegen waard.’’ aldus Bruins.

Coalitiepartij CDA heeft nog geen reactie gegeven op het voorstel van GroenLinks.

 

Wijzigingen energiebelasting

Uit eerdere plannen bleek dat het kabinet de energiebelasting wil laten stijgen. Dit doet het door het verlagen van de heffingskorting. Deze bedraagt momenteel €308,00 en deze zal dalen naar €257,00. Hierdoor zijn consumenten netto €51,00 meer kwijt aan de energierekening. Deze maatregel levert de overheid in totaal 410 miljoen euro op dat geïnvesteerd kan worden in lagere belastingen op inkomens en winsten voor burgers en bedrijven.

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel reageert naar verwachting woensdag op het GroenLinks-voorstel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Hogere energiebelasting in 2019 mogelijk van de baan”

Inhoudsopgave