Hoger energieverbruik in 2016


Afgelopen jaar hebben we gezamenlijk meer energie verbruikt. Dit is een trendbreuk na een relatief laag verbruik in 2015. Vooral het gasverbruik steeg flink. Alles bij elkaar werd er 2 procent meer verbruikt dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

 

Iets kouder in 2016

Dat de Nederlandse huishoudens en industrie meer verbruikte komt voornamelijk door het weer. Het was in 2016 namelijk gemiddeld iets kouder. Daarnaast werd er ook iets meer gas verbruikt dat vervolgens werd opgezet tot elektriciteit. Hierdoor werd het lagere verbruik aan steenkool om elektriciteit te produceren compenseert. Door de sluiting van 3 oude kolencentrales werd de hoeveelheid verbruikte steenkool met 10 procent verminderd.

 

Winning en verbruik aardgas

Ondanks de lichte stijging lag het gasverbruik lager dan in de periode tussen 2000 en 2010. Toen werd er gemiddeld 15 procent meer gas verstookt. De winning van aardgas loopt de afgelopen jaren ook flink terug aangezien de overheid steeds minder wint in Groningen. Om dit te compenseren heeft de overheid meer gas gehaald uit ondergrondse opslagen. In totaal werd er 6,3 miljard kubieke meter aardgas uit opslagen gehaald. Daarnaast is er ook meer aardgas geïmporteerd uit het buitenland.

 

Hoger energieverbruik in 2016

Ondanks de lichte stijging lag het gasverbruik lager dan in de periode tussen 2000 en 2010.

 

Ook hoger olieverbruik

Naast een hoger gasverbruik werd er ook een kleine toename in het olieverbruik gemeten. Hierbij ging het vooral om olieproducten die gebruikt worden in de industrie. Hierbij gaat het onder andere om restgassen en grondstoffen voor de chemische industrie. Deze stijging was vooral het effect van minder storingen en onderhoud in de olie verbruikende industrie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.