Grootst windmolenpark RWE op zee operationeel


windenergie-windmolen-windmolenpark

RWE opent op een na grootste windpark op zee

Het op een na grootste windpark op zee, voor de kust van Liverpool Bay, is sinds kort operationeel. Het windpark ligt 13 kilometer uit de kust en bezit over een geïnstalleerd vermogen van 576 megawatt. Hiermee is Gwynt y Môr het op een na grootste offshore windpark ter wereld. In totaal leveren 160 windmolens jaarlijks energie voor ongeveer 400.000 Engelse huishoudens. De opening van het windmolenpark ter waarde van ruim 2,8 miljard euro is voor RWE (60%) en zijn partners in Gwynt y Môr – Stadtwerke München (30%) en Siemens (10%) – een zeer belangrijke mijlpaal.

Energie voor honderdduizenden huishoudens

Dit offshore windproject levert duurzame windenergie voor honderdduizenden huishoudens. Peter Terium, CEO van RWE AG: “Met de ingebruikname van dit windpark spelen we echt mee in de eredivisie Offshore Windenergie. Met ons Duitse windpark Nordsee Ost, dat nauwelijks drie weken geleden in gebruik werd genomen, en nu met het windpark-op-zee Gwynt y Môr zijn wij de op twee na grootste speler op de Europese offshore markt. Een van onze belangrijkste groeigebieden is de uitbreiding van hernieuwbare energie. Tot 2017 willen we ruim € 1 miljard in de uitbreiding van duurzame energie steken, waarbij windenergie bovenaan onze investeringsagenda staat.”

Het nieuwe windmolenpark heeft een omvang van ongeveer 80 vierkante kilometer. De 160 Siemens-turbines met elk een capaciteit van 3,6 MW, waarvan sommige een gewicht van 700 ton hebben, werden door installatieschepen op diepten van soms 28 meter geplaatst. Elke turbine stijgt 150 meter boven het zeeniveau uit.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.