Groot onderhoud ondergronds gasopslag Grijpskerk


Groot onderhoud ondergronds gasopslag Grijpskerk

De NAM voert op dit moment groot onderhoud uit bij de ondergrondse gasopslag faciliteit vlakbij Grijpskerk. Om grondig onderhoud uit te voeren is het nodig om alle leidingen en installatie gasvrij te krijgen. Om deze reden fakkelt de NAM sinds vrijdag overtollig aardgas af.

De fakkel van de ondergrondse opslag brand normaal altijd wel, maar zal nu extra goed zichtbaar in de wijde omgeving van Grijpskerk. Door het affakkelen van aardgas komt het schadelijk methaan, wat van nature aanwezig is in aardgas, niet vrij in de atmosfeer. Dit is beter voor het milieu en zorgt voor een verminderd broeikaseffect.

 

Gasopslag Grijpskerk

Om ook tijdens langdurige koude periodes gas te kunnen leveren heeft de NAM twee grote ondergrondse gasopslagen gerealiseerd. Een van deze opslagen is gelegen nabij Grijpskerk (Groningen), de andere is te vinden in Langelo (Drenthe). Tijdens warme periode, bijvoorbeeld in de zomer, wordt relatief weinig aardgas verbruikt. En is het voor de NAM mogelijk om overtollig gas te injecteren in de gasvelden van de gasopslag. Op deze manier kan er in de winterperiode extra gas gewonnen worden vanuit de huidige opslagvelden. Dit zorgt voor meer stabiliteit, en meer afhankelijkheid van de Groningse gasvelden.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.