Groningse gemeenten kiezen gezamenlijk voor lokale duurzame energie


In de provincie Groningen hebben dertien gemeenten, de provincie, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst gezamenlijk besloten om voortaan enkel nog lokale duurzame energie te gebruiken. Hierdoor worden voortaan alle Groningse publieke gebouwen, sluizen, bruggen en straatverlichting van duurzaam opgewekte energie voorzien. Deze duurzame lokale energie wordt ingekocht bij Eneco en Energie VanOns. Energie VanOns is een lokale organisatie die groene energie verkoopt die wordt opgewekt door Groningse energiecoöperaties.

 

Veel uitzoekwerk en geregel

Aangezien alle gemeenten en lokale overheden eigen contracten voor energie hadden was het een enorm uitzoekwerk en geregel om over te gaan op één gezamenlijk duurzaam energiecontract. Om deze reden was er dan ook nog nodige expertise nodig om alles in goede banen te leiden.

 

‘’Door heel veel uitzoekwerk en geregel. En het ‘Groninger bod’ dat we ooit aan het Rijk hebben gedaan, heeft ons daar heel erg bij geholpen. Daarin staat dat Groningen nu energieleverancier voor Nederlands gas is, maar dat we dat willen worden voor duurzame energie. Aangezien dat bod al door alle gemeenten is ondertekend, hebben we gezegd: daar moeten we nu ook echt gehoor aan geven.’’ aldus Gedeputeerde Nienke Homan.

 

Duurzaam en economisch interessant

Het nieuwe energiecontract waar alle partijen gezamenlijk voor hebben getekend is goed voor een totaal stroomverbruik van 60 miljoen kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het gemiddeld energieverbruik van 17.000 huishoudens. Hiermee slaat de provincie Groningen direct een grote slag in de duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast is de stap ook economisch nog eens erg interessant. Zo kunnen de partijen flink geld besparen door stroom in het groot in te kopen. Bijkomend voordeel is dat veel van het geld dat de gemeenten uitgeven in de regio blijft, wat ook economische voordelen heeft.

 

Vijfjarige looptijd

Het contract dat de zestien lokale partijen met Eneco en Energie VanOns hebben getekend loopt de komende vijf jaar. Na deze periode zal er worden gekeken of de partijen voldoende stroom kunnen leveren. Als dit het geval is dan zullen de lokale partijen een nieuwe overeenkomst tekenen met een looptijd van maar liefst tien jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.