Gemiddeld energieverbruik gedaald met 4,5 procent


Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde energieverbruik per Nederlander met 4,5 procent gedaald is. In dit onderzoek vergeleek het CBS verbruikscijfers uit 2012 met recentere cijfers uit 2016.

 

Daling gemiddeld verbruik per bewoner

In 2012 verbruikte een gemiddelde bewoner van een particuliere woning 1419 kWh stroom per jaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dit verbruik in 2016 is gedaald naar een gemiddelde van 1355 kWh stroom per bewoner. Hiermee is het gemiddelde stroomverbruik gedaald met 64 kWh stroom per jaar, ongeveer 4,5%. Ter vergelijking, een vaatwassen verbruikt per beurt ongeveer 1 kWh stroom.

 

Ontwikkeling energieverbruik en leveringen

Tijdens het opmaken van de balans heeft het CBS gekeken naar alle leveringen van het stroomnetwerk aan huishoudens, en de hoeveel opgewekte stroom door huishoudens zelf. Uit deze cijfers bleek onder andere dat tussen 2012 en 2016 de hoeveelheid zonne-energie opgewekt door particulieren is verzevenvoudiging. Daarnaast namen particulieren ook nog eens 8,3 procent minder stroom af van het netwerk.

 

Ontwikkeling per woningtype

Naast algemene cijfers maakte het CBS deze keer ook voor het eerste gedetailleerde cijfers bekend over het gemiddelde verbruik per woningtype, oppervlakteklassen en het aantal bewoners. Uit deze cijfers blijkt onder andere dat de gemiddelde elektriciteitslevering voor bewoners in appartementen het minst daalt (4,6%). Iets wat wellicht te maken kan hebben met het gemiddelde aantal bewoners en verminderde mogelijkheden tot het opwekken van eigen energie. Bewoners van hoekwoningen verbruikte gemiddeld 6,4% minder stroom en bewoners van tussenwoningen verbruikte zelfs gemiddeld 7,1% minder stroom.

 

Gemiddeld energieverbruik gedaald met 4,5 procent

 

Uit de cijfers blijkt ook dat de gemiddelde energielevering voor woningen met 1 bewoner gemiddelde het hoogste ligt. Zo verbruiken deze bewoners gemiddelde 2,5 keer meer stroom als woningen met 5 of meer bewoners. Dit patroon is terug te vinden bij tussenwoningen, maar ook bij andere type woningen. Hieruit blijkt dat het gemiddelde stroomverbruik per bewoner in verband staat met het aantal bewoners van een woning.

Meer weten of het gemiddelde verbruik per woning en de kosten die dit met zich meebrengen? Lees hier dan alles over de gemiddelde kosten voor gas, water en licht!

Reageer op dit artikel

  Volgen  
Abonneren op