Essent Windpark Kattenberg Reedijk geopend


Het nieuwe windpark Kattenberg Reedijk, eigendom van Essent / RWE, is vandaag aangesloten op het energienetwerk. Hiermee is het nieuwe windpark volledig operationeel en klaar om duurzame energie te gaan leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnetwerk.

Windpark Kattenberg

In september begon RWE, het moederbedrijf van Essent, aan de bouw van het nieuwe windpark gelegen aan de A58 tussen Tilburg en Eindhoven. Hierbij was het bedrijf verantwoordelijk voor de aanleg van wegen, funderingen en de gehele elektrisch infrastructuur. Het aanbrengen van de daadwerkelijke turbines begon in april van dit jaar. De vier nieuwe turbines zullen voldoende duurzame energie opleveren voor 8500 huishoudens (10 megawatt).

Windpark Kattenberg Essent RWE Tilburg Eindhoven

Bron: Essent.nl

Windmolens met grote afmetingen

De vier windturbines hebben elk een capaciteit van 2,4 megawatt. Dit komt onder andere omdat de Nordex117 windturbines op grote hoogte hangen. De stalen toren is meer dan 90 meter hoog en bestaat uit vier delen. Het geheel weegt in totaal ruwweg 200 ton, wat gelijk staat aan ongeveer 170 auto’s. De gondel weegt ruwweg 100 ton. Daarnaast wegen de 58 meter lange bladen van de windmolen elk ongeveer 10 ton. De rotorbladen zijn gemaakt van glasvezelversterkt kunststof en zijn tijdens nachtelijke ritten naar de plaats van bestemming gebracht.

Lokale duurzame projecten

Met ingang van deze week zal het nieuwe windpark volledig operationeel zijn. Wanneer de windmolens gaan draaien zal tevens een gedeelte van de opbrengt naar de gemeenten Oisterwijk en Oirschot gaan. Deze duurzame energie is bedoeld om de realisatie van lokale duurzame projecten te stimuleren.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.