Energiesector wil Nederlandse energieconsumptie verminderen


De Nederlandse overheid en bedrijven uit de energiesector hebben afspraken gemaakt over het minderen van de Nederlandse energieconsumptie. Hierbij wordt vooral gelet op het verbruik door huishoudens en kleine bedrijven. De nieuwe afspraken zijn een vervolg op het Energieakkoord uit 2013.

 

Energieconsumptie met 100 petajoule verlagen

Een van de afspraken uit het Energieakkoord was om de Nederlandse energieconsumptie te verlagen. Doelstelling hierbij is om in 2020 ruim 100 petajoule minder energie te verbruiken. Dit willen energieleveranciers, netbeheerders en andere bedrijven uit de energiesector gaan doen door burgers en kleine bedrijven te stimuleren om minder energie te verbruiken. Om dit te realiseren wordt er onder andere 160 miljoen subsidie vrijgemaakt voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers. Daarnaast zullen ook slimme meters verder door de overheid ondersteunt worden.

Lees ook; Wat is de beste slimme thermostaat?

 

Goede eerste stap

Ondanks de plannen wordt dit slechts nog omschreven als ‘’eerste goede stap’’. Dit komt omdat deze maatregelen volgens het Energieonderzoek Centrum Nederland slechts een besparing van 10 petajoule zullen opleveren. Ook energieleverancier Essent beaamt dat het slechts om een eerste stap gaat.

‘De ambities van Essent gaan echter verder” zegt Essent-topman Patrick Lammers. Daarnaast wijst hij er verder op dat de overheid ”ervoor moet waken dat minder kapitaalkrachtige huishoudens buiten de boot vallen”.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.