Energierekening 50 euro lager volgens CBS


energierekening-lager-volgens-cbs

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt de energierekening van Nederlandse huishoudens 50 euro lager uit dan vorig jaar. De jaarlijkse energierekening komt met de huidige energietarieven uit op een gemiddeld bedrag van €1.771 euro.

 

Opbouw energierekening 2015

De energierekening bestaat uit meerdere kostenposten. Hierbij gaat het om de leveringskosten, transportkosten, energiebelasting en BTW. Bekijk hieronder hoeveel de toenemen of dalen.

 

Leveringskosten stroom en gas

De leveringskosten zijn de normale kosten voor het gebruik van stroom en gas. Deze dalen in het jaar 2015 van €797,16 naar €746,43. Dat is een flink verschil van meer dan €50,00. Dit komt voornamelijk door de dalende gasprijs. Daarnaast neemt de stroomprijs ook ligt af.

 

Transportkosten energie

Naast leveringskosten betaalt u ook voor het transport van de geleverde energie. De transportkosten dalen van €334,89 naar €323,54. Hierdoor valt de gemiddelde energierekening een ruim tientje lager uit.

Energiebelasting en BTW

De energiebelasting wordt gerekend over het door u verbruikte aantal kWh energie en kubieke meter gas. Uw energieleverancier int deze belasting en draagt deze af aan de Belastingdienst. De energiebelasting stijgt in 2015 van €374,75 naar €393,84. De BTW daalt van €316,43 naar €307,40. Door de belastingen zal de energierekening een tientje duurder worden.

 

Vooral gas goedkoper

Consumenten betaalden in juli 2015 voornamelijk minder voor gas, gemiddeld 4,4%. De prijs voor de levering van gas was 8% lager dan in 2014. Dit komt voornamelijk door grote voorraden gas en een lage olieprijs. Daarnaast daalde ook de prijs voor stroom, met ongeveer 0,6%.

 

Energie 9 procent duurder door belastingen

Wanneer moet ik mijn verhuizing doorgeven?
3.5 op basis van 21 stemmen
Over de afgelopen 5 jaar gezien is de energierekening met 9% toegenomen. De grootste reden hiervoor? Flink hogere belastingen. De belastingen werden in de afgelopen 5 jaar elk jaar verhoogd. Daarnaast werd in 2013 een extra heffing geïntroduceerd voor duurzame energie. De energierekening bestaat op dit moment voor bijna 40% aan belastingen. Dit was in 2010 nog ”slechts” 36%.

 


Energie vergelijken en overstappen via Goedkope Energie en Gas.nl

goedkope-energie--gas-beoordeling

Wilt u nog meer besparen en uw energierekening nog verder verlagen? Met onze energievergelijker vindt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen en kunt u overstappen naar de goedkoopste energie. Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.


Reageer op dit artikel

Laat als eerste een reactie achter.

  Subscribe  
Abonneren op