Energieleverancier Essent gestopt met biomassa


Energieleverancier Essent gestopt met biomassa

Energieleverancier Essent is onlangs gestopt met het produceren van groene energie uit biomassa, waaronder bijvoorbeeld samengeperst houtafval valt. Aangezien het energiebedrijf geen subsidie meer ontvangt voor deze vorm van opwekking is het niet langer meer rendabel.

"De subsidie op biomassa is weggevallen en daardoor is het product heel duur geworden", zegt Essent-woordvoerder Ronald Sutmuller. "We hebben ervoor gekozen dit niet aan klanten door te berekenen, maar te kijken naar een alternatief."

Energiebedrijf Essent gebruikte voorheen een deel biomassa in de Amercentrale in Geertruidenberg waar voornamelijk steenkolen worden gebruikt om energie op te wekken. De energie die voorheen werd opgewekt door middel van biomassa wordt tegenwoordig ingekocht bij Europese partners zoals waterkrachtcentrales in Noorwegen.

Stichting HIER niet tevreden

Voor Stichting HIER Klimaatbureau is deze stap reden om een intensieve samenwerking met energieleverancier Essent flink af te bouwen. Het Nederlandse klimaatbureau en Essent werkte tijden nauw samen. Sible Schöne van Stichting Hier Klimaatbureau zegt er het volgende over; ‘’Tot nu had Essent alleen maar producten die deugden, Maar nu produceren ze minder groene stroom en brengen ze producten op de markt die niet deugen.’’

Wegvallen van subsidie

Henk Kamp van het Ministerie van Economische Zaken kondigde eerder aan dat het kabinet weer subsidie gaat geven op het gebruik van biomassa. Wel zullen de voorwaarden voor een eventuele subsidie gaan veranderen. Energiebedrijf Essent gaat, zodra het weer mogelijk is, zich opnieuw inschrijven op die subsidie.


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.