Energieleverancier DELTA wil consumententak en Zeelandnet verkopen


Energieleverancier DELTA wil consumententak en Zeelandnet verkopen

Het Zeeuwse bedrijf wil de consumententak en internet serviceprovider Zeelandnet in de verkoop zetten. Daarnaast wordt ook een nieuwe eigenaar gezocht voor energiecentrales en de afdeling die energie verhandelt op de zakelijke markt. Wat dit precies voor consequenties heeft voor het personeelsbestand is nog niet duidelijk volgens voorzitter Bram Nonnekes van de Centrale Ondernemingsraad. Eerder maakte het energiebedrijf al bekend dat het over het jaar 2015 een verlies leed van ruim 110 miljoen euro. Dit nieuws zorgde al voor een intensieve reorganisatie waarbij 100 tot 200 banen verloren gaan. De nadelige gevolgen van een eventuele verkoop van de twee onderdelen komen daar nog eens bovenop.

Ongeveer 500 banen verloren

In het meest negatieve scenario zullen er ongeveer 500 banen verloren gaan, aldus Nonnekes. ‘’Dat is afhankelijk van de aard van de koper. Gaat het om een concurrent die een onderdeel overneemt dan kan het gevolg dramatisch zijn. Want zo'n koper heeft weinig belang om het bedrijf in Zeeland intact te houden. Maar is er een koper die de onderdelen en de werkgelegenheid in Zeeland respecteert, dan kunnen de gevolgen meevallen.’’

Dure splitsing

Energieleverancier DELTA zit al tijden in zwaar weer aangezien het bedrijf in de huidige vorm niet voort kan bestaan. Dit komt voornamelijk door een verplichte splitsing opgelegd door de overheid. Het bedrijf moet het deel wat een deel van het energienet beheert, en het deel dat energie aan consumenten levert namelijk scheiden.

Reddingsplan onverantwoord

Er is wel een reddingsplan voorgesteld dat uitgaat van het herfinancieren van bedrijfsonderdelen, maar dit lijkt het niet te gaan redden. Bij het herfinancieren van onderdelen geeft men een verliesgevende tak als het energieproductiebedrijf voldoende geld mee om het nog enkele jaren vol te kunnen houden. Op deze manier koop je tijd, wat gunstig is aangezien analisten verwachten dat de energiemarkt rond het jaar 2020 weer aantrekt. Toch ziet de directie af van een dergelijk plan aangezien het geconcludeerd heeft dat dit onverantwoord is aangezien er te weinig geld beschikbaar is voor een herfinanciering. Dit is dan ook de reden om onderdelen van het bedrijf te verkopen. Het bedrijf doet ik het liefst aan een partij, maar wanneer dit apart meer oplevert zal dit ook een optie kunnen zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.