Zonne-energie

zonne-energie-opwekken-duurzame-energie

Zonne-energie is in het kort de energie van de zon in de vorm van warmte en licht. Dit zonnelicht en de warmte worden tegenwoordig veelvuldig gebruikt voor de opwekking van duurzame hernieuwbare energie. De kracht van de zon is enorm groot, zo groot dat we bijvoorbeeld in de zomer de verwarming helemaal uit kunnen zetten, zelfs als het bewolkt is. In de zomer wordt meer energie opgewekt dan in de winter, de zon staat dan namelijk hoger en dus dichterbij. Hierdoor gaat onderweg minder energie verloren. De wereldwijde investeringen in duurzame energieprojecten zijn in het jaar 2014 met 17% gestegen, naar een totaal van 250 miljard euro. De totale investering in zonne-energie installaties steeg met 29% naar bijna 140 miljard euro.

 

Hoe wordt energie gewonnen uit de zon?

De meest gebruikte toepassingen is het opwekken van energie door middel van zonnepanelen met zogenaamde fotovoltaïsche cellen. Hierbij wordt het licht van de zon omgezet in energie. Een tweede manier om de kracht van de zon te gebruiken is door middel van zonneboilers, hierbij wordt de warmte van de zon gebruikt om energie op te wekken. De term zonnepanelen wordt voor beide methodes wel gebruikt en is dus niet geheel eenduidig. Hiernaast zijn er nog meerdere methode om slim te profiteren van de energie van de zon.

 

zonnepanelen-in-nederland

 

Zonne-energie in Nederland

Ook in Nederland schijnt de zon voldoende om energie op te wekken door middel van zonneboilers of zonnepanelen. De kracht van de zon is oneindig beschikbaar en daarom is dit een zeer duurzame vorm van energieopwekking. Steeds meer particuliere, bedrijven en overheidsgebouwen worden gebruikt om zonne-energie op te wekken door middel van zonnepanelen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. Zo wil Den Helder, de stad met jaarlijks de meeste zonuren van Nederland, op grote schaal zonne-energie gaan opwekken. Bij elkaar opgeteld produceert Nederland nu bijna 1 gigawatt aan geregistreerd vermogen aan zonne-energie.

 

Sterk groei zonne-energie in Nederland

In de afgelopen jaren stijgt de capaciteit aan zonne-energie sterk in Nederland. Zo stond er in 2017 nog voor 2.900 megawatt aan zonnepanelen, en in 2018 al voor 4.400 megawatt. Dit is een stijging van 50%. Een groot deel van deze zonnepanelen liggen op daken van particulieren. Naast daken van particulieren zijn ook daken van bedrijven en organisaties en belangrijke bron van zonne-energie. Als laatst worden ook zonneparken steeds belangrijker. In 2017 waren er nog slechts 22 zonneparken, maar in 2018 al 65. Hierdoor groeide de capaciteit van 100 megawatt naar bijna 400 megawatt. Verwacht wordt dat deze capaciteit in de komende jaren nog flink doorgroeit.

 

Passieve zonne-energie

Door bewust te bouwen en verbouwen kunnen we ook profiteren van passieve zonne-energie. Een groot raam op het zuiden vangt bijvoorbeeld veel zonlicht en warmt uw woning op zonder dat u het doorheeft. Om te kunnen profiteren van passieve zonne-energie zijn er tijdens het bouwen diverse maatregelen mogelijk, hieronder enkele voorbeelden.

 • Het plaatsen van grote ramen op het zuiden en geen of kleine ramen op het noorden.
 • Het slim inzetten van ventilatie om warme en koude lucht op de juiste plaats in de woning te krijgen.
 • Rekening houden met de zonnestand door het jaar heen zodat de lage zon in de winter de woning inschijnt en de hoge zon in de zomer wordt tegengehouden.

 

Thermische zonne-energie

Naast passieve bestaat er ook thermische zonne-energie, dit is een verzamelnaam voor warmtewinning uit de straling van de zon. Hierbij kan men denken aan torensystemen, spiegelsystemen en zonnecentrales. Systemen voor thermische energie kunnen alleen worden gebruikt in gebieden met weinig bevolking, in relatief dichtbevolkte gebieden is het zonlicht namelijk te verstrooid door wolken en deeltjes in de atmosfeer. In Europa zijn voornamelijk landen als Spanje, Italië en Griekenland geschikt voor deze manier van zonne-energie.

 

Recente ontwikkelingen

Steeds meer bedrijven en overheden zien het nut van duurzame en schone zonne-energie. Hieronder enkele recente ontwikkelingen.

 • Apple investeert 848 miljoen dollar in zonnepanelenpark.
 • Facebook komt met drone op zonne-energie.
 • Over halve kilometer draadloos energie overgebracht.
 • Betrouwbaarheid en duurzame energie belangrijk volgens Koning.

 

Voordelen zonne-energie

 • De energie van de zon houdt in principe nooit op en is daarom erg duurzaam.
 • Het produceren van zonne-energie is een schoon proces.
 • Door zonne-energie op te wekken in afgelegen gebieden zijn minder stroomkabels nodig.
 • Voor particuliere kan het een flinke besparing op de energierekening opleveren.

 

Nadelen zonne-energie

 • In landen zoals Nederland is het klimaat niet optimaal voor het opwekken van zonne-energie.
 • Zonnepanelen zijn relatief duur en hebben veel ruimte nodig.
 • De huidige technieken kunnen nog lang niet alle energie van de zon omzetten in energie.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave