Voorschotnota energieleverancier

voorschotnota-energie-energieleverancier

Op basis van de voorschotnota betaald u elke maand een klein gedeelte van uw jaarlijkse energierekening aan uw energieleverancier. Uw voorschotnota wordt aan het begin van het jaar geschat aangezien uw leverancier nooit precies kan inschatten hoeveel stroom en gas u in dit jaar gaat verbruiken. Het maandbedrag wat u betaald als voorschot wordt vastgesteld door uw energieleverancier. Dit bedrag zal aan het einde van het jaar vergeleken met uw werkelijke energieverbruik. Het verschil in euro’s tussen deze 2 bedragen krijgt u teruggestort of betaald u extra bij.

 

Waaruit bestaat de voorschotnota?

De voorschotnota bestaat uit alle kosten die verbonden zijn aan het verbruiken van stroom en gas. Hierbij gaat het om de kosten van uw verbruik, de leveringskosten, netwerkkosten, energiebelasting en de BTW. Al deze posten zult u aan het einde van het jaar ook op uw eindafrekening tegen komen.

 

Hoogte van de voorschotnota vaststellen

Via de voorschotnota wordt bepaald wat u maandelijks betaald aan uw energieleverancier. Uw energiemaatschappij maakt een schatting op basis van historische verbruiksgegevens van uw adres en op basis van technische specificaties van uw woning of pand. Afhankelijk van uw energiemaatschappij kunt u de voorschotnota wijzigen. Als u zeker wilt weten dat u aan het einde van het jaar niks bij hoeft te betalen kan u het voorschotbedrag het beste verhogen tot een bedrag dat zeker teveel is.

Wanneer er geen verbruiksgegevens beschikbaar zijn omdat u bijvoorbeeld in een nieuwsbouwwoning gaat wonen dan zal de voorschotnota gebaseerd worden op bijvoorbeeld de grootte van het huis, de mate van isolatie (het energielabel) en het aantal bewoners. Uitgangspunt hierbij is dat u aan het einde van het jaar zo min mogelijk bij hoeft te betalen.

 

Tussentijdse verhoging van het termijnbedrag

In sommige gevallen kan het voorkomen dat uw energiemaatschappij uw voorschotbedrag verhoogt. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer de energieprijzen plotseling flink toenemen en u een energiecontract met een variabel energietarief heeft. U zult dan maandelijks iets meer gaan betalen aan uw energieleverancier. Wanneer u het oneens bent met de tussentijdse verhoging van het maandbedrag, dan kunt u uw energiebedrijf vragen om het maandbedrag weer te verlagen naar een ander of het oorspronkelijke maandbedrag.

 

Het maandbedrag van uw voorschotnota wijzigen

In sommige gevallen kan het handig zijn om het maandbedrag van uw voorschotnota te wijzigen. Bijvoorbeeld wanneer u ineens veel meer of veel minder energie gaat verbruiken. Deze wijziging kunt u bij uw leverancier aanvragen. Het wijzigen van uw voorschotnota kan bijvoorbeeld handige zijn in het geval van een zeer strenge winter, een verhuizing naar een slechter geïsoleerd huis of een gezinsuitbreiding. Ook wanneer u veel nieuwe apparaten aanschaft kan het verstandig zijn om het maandbedrag te verhogen. Bij veel energieleverancier kun u uw maandbedrag eenvoudig onbeperkt of deels verhogen of verlagen.

Voorbeelden mogelijke wijzigingen voorschotbedrag

  • Bij energieleverancier EON kan u het voorschotbedrag onbeperkt verhogen en maximaal 10% verlagen.
  • Bij Electrabel kunt u uw maandbedrag maximaal 50% verlagen en onbeperkt verhogen (min €25,00).
  • Bij Essent, Nuon en Eneco kunt u het maandbedrag onbeperkt verhogen of verlagen.
  • Bij Energiedirect kunt u maximaal 10% verlagen en maximaal 500% verhogen.
  • Bij de Nederlandse Energie Maatschappij kunt u het voorschot 15% verlagen en onbeperkt verhogen.
  • Bij Oxxio kunt u het maandbedrag 40% verlagen en maximaal 200% verhogen.
  • Bij energieleverancier Qurrent kunt u 10% verlagen en 100% verhogen.

Vraag alle voorwaarden na voor het verhogen of verlagen van uw maandbedrag op bij uw energieleverancier.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

Twitter

Inhoudsopgave