Vensterperiode energie

Vensterperiode Faillissement Energieleverancier

In de afgelopen tijd gebeurd het steeds vaker, een energieleverancier die in financiële problemen komt of zelfs failliet gaat. Zo ging onlangs Robin Energie failliet, en eerder ging ook energieleverancier Energieflex ten onder. Wanneer dit gebeurd zorgt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat u gewoon elektriciteit en gas blijft ontvangen. Vervolgens zal een curator gaan kijken of een energieleverancier het klantenbestand van de failliete energieleverancier wil overnemen. Wanneer dit gebeurd, komen deze klanten in een zogenoemde vensterperiode terecht.

 

Hoe werkt een vensterperiode?

In het geval van een faillissement zal de vergunning van een energieleverancier worden ingetrokken. Vervolgens zullen alle klanten automatisch overgaan op een nieuwe energieleverancier. Dit kan één en dezelfde energieleverancier zijn, of meerdere energieleveranciers. Na deze automatisch overstap zullen alle gedupeerde klanten in een vensterperiode terecht komen. Dit is een periode van maximaal 20 werkdagen waarin men niet kan overstappen naar een andere energieleverancier.

 

Wat gebeurd er na de vensterperiode?

Na het verstrijken van de vensterperiode kan men voor twee opties kiezen. Gedupeerde kunnen ten eerste kiezen voor een nieuw aanbod dat de automatisch gekozen energieleverancier hen aanbiedt. Wanneer dit aanbod niet bevalt kan men er ook voor kiezen om weer over te stappen naar een andere aanbieder. Met onze energievergelijker kunt u eventueel eenvoudig berekenen wat de goedkoopste energieleverancier voor uw verbruik is. Na uw aanmelding zal deze energieleverancier het contract met uw tijdelijke energieleverancier opzeggen. Wanneer dit is gebeurd, bent u overgestapt en gaat alles verder zoals gebruikelijk.

 

Goed om te weten

Niet alleen bij een faillissement, maar ook bij betalingsproblemen kunt u in een vensterperiode terecht komen. In sommige gevallen zal deze vensterperiode vanzelf opgeven worden, maar soms gaat de energieleverancier evengoed failliet. Wanneer dit gebeurd wordt u automatisch overgezet en zal er gekeken worden of u nog geld tegoed hebt van de failliete energieleverancier. Of u dit krijgt, is afhankelijk van de totale schulden en het handelen van de curator. Voor hulp hierbij kunt u eventueel contact opnemen met het Juridisch Loket of aanspraak maken op uw rechtsbijstandverzekering.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave