Vast of variabel energietarief kiezen?

Moet ik een vast of variabel energietarief kiezen?

Wanneer u een energiecontract gaat afsluiten dan kunt u de keuze maken uit een contract met een vast energietarief of een contract met een variabel energietarief. Maar wat is nou precies het verschil? Nou dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Bij een vast energietarief staat de prijs per kWh stroom en m3 gas uw gehele contractduur vast, u betaald dus altijd hetzelfde per kWh stroom of m3 gas. Vaak heeft een dergelijk energiecontract een duur van 1, 3 of 5 jaar. Bij een variabel energietarief kunnen de leveringstarieven tijdens de loop van uw contract verschillen, de prijs per kWh stroom of m3 gas kan dus maandelijks of per kwartaal hoger of lager worden. Het dilemma? Het is lastig te voorspellen of de energietarieven gelijk blijven, dalen of hoger worden. Wat de beste keuze is? Het blijft soms gewoon een gok.

 

Welke energiekosten zijn precies vast of variabel?

Een vast of variabel tarief draait alleen om de kosten voor het leveringstarief van stroom en gas. De hoogte van overige andere kosten zoals netwerkkosten, vastrechtkosten en de energiebelasting vallen hier dus buiten. Deze kosten blijven bij beide tarieven dus hetzelfde.

 

Hoe werkt een vast energietarief?

Wanneer u een energiecontract met een vast tarief afsluit loopt deze vaak 1, 3 of 5 jaar. In het geval van een vast energietarief betaalt u gedurende die 1,3 of 5 jaar altijd hetzelfde tarief voor een kWh stroom of een kubieke meter gas. Een vast energietarief biedt u dus de zekerheid dat uw tarieven niet stijgen, echter profiteert u ook niet van dalingen in de markt. Let wel op de eventuele voorwaarden van de energieleverancier, sommige leverancier bieden alleen een vaste prijs op stroom en niet op de tarieven voor gas! Met onze energievergelijker vindt u eenvoudig een energiecontract met een vast en voordelig energietarief!

Voordelen vast energietarief

  • Geen omkijken naar uw energiecontract.
  • Geen last van prijsstijgingen.
  • Een gegarandeerde prijs voor stroom en gas.
  • Af te sluiten voor meerdere jaren.

 

Wat is een variabel energietarief?

Bij een variabel energietarief profiteert u van prijsdalingen maar betaalt u ook meer bij prijsstijgingen. Het aantal prijsveranderingen per jaar verschilt vaak per energieleverancier. Over het algemeen zal de prijs voor stroom en gas maandelijks, per kwartaal of per half jaar aangepast worden naar actuele en eerlijke prijzen. Vaak zijn energiecontracten met een variabele energietarief extra flexibel en maandelijkse opzegbaar. Een voordelig energiecontract met een variabel energietarief afsluiten? Bekijk en vergelijk hier de beste energiecontracten met een variabel energietarief!

Voordelen variabel energietarief

  • Profiteer ook van prijsdalingen.
  • Altijd een eerlijk tarief.
  • Flexibeler om over te stappen.

 

Hoeveel kan een variabel energietarief of dalen?

Stijgingen van energietarieven zijn natuurlijk mogelijk, maar hier is wel controle op. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de hoogte van de leveringstarieven voor stroom en gas. Als de ACM van mening is dat een tariefverhoging onredelijk hoog is, kan deze een maximumtarief voor stroom per kWh en gas met m3 vaststellen. Met een variabel energietarief loopt u dus geen risico op een extreme verhoging.

 

Wat is goedkoper, een vast of variabel energietarief?

Of een energiecontract met een vast of variabel energietarief goedkoper is valt van tevoren eigenlijk niet te voorspellen. Ontwikkelingen binnen de energiemarkt zorgen voor prijsstijgingen en prijsdalingen, maar deze ontwikkelingen zijn lastig te voorspellen. Daarom is het vooral goed om te kijken wat u het meest prettig vindt. Jarenlang zekerheid van een vaste prijs of de mogelijkheid van goedkopere of duurdere tarieven. Aan u de keuze!

 

Een vast of variabel energiecontract afsluiten

Via onze website kunt u eenvoudig vaste en variabele energiecontracten vergelijken. Door middel van onze energievergelijker kunt u contracten op prijs, kwaliteit en tarieven vergelijken. Tijdens de vergelijking kunt u ook specifiek kiezen voor een contract met een vast of variabel tarief. Overstappen is over het algemeen flink de moeite en kan u jaarlijks honderden euro’s besparen.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave