Stroometiket


Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht om klanten te informeren over de afkomst van de door hun geleverde energie. Deze informatie in gestandaardiseerd en wordt aanboden door middel van het stroometiket. Het stroometiket wordt elk jaar rond mei aangeboden en gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

 

Wat vind ik terug op het stroometiket?

Op het stroometiket moet uw energieleverancier duidelijk laten zien hoeveel procent stroom uit welke energiebron komt. Op het stroometiket staat dus de hoeveelheid energie die afkomstig is uit aardgas, kolen, kernenergie of hernieuwbare bronnen (wind- of zonne-energie). Ook kunt u op het stroometiket lezen hoeveel CO2 de energieleverancier per kWh uitstoot en hoeveel kernafval per kWh de energieleverancier produceert. Sinds 2015 moeten energiebedrijven ook laten zien waar de energie vandaan komt, oftewel het land van afkomst en de productielocatie.

 

Soorten stroometiketten

Een energieleverancier kan verschillende stroometiketten hebben. Bijvoorbeeld één voor consumenten en één voor zakelijke klanten. Daarnaast hebben sommige energieleveranciers aparte stroometiketten per energieproduct. Voor meer informatie over het stroometiket van uw energieproduct kunt u terecht op de website van uw huidige energieleverancier.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.