Wat vindt u terug op het stroometiket?

Sinds 2005 zijn energieleveranciers verplicht om klanten te informeren over de afkomst van de door hun geleverde energie. Deze informatie in gestandaardiseerd en wordt aanboden door middel van het stroometiket. Het stroometiket wordt elk jaar rond mei aangeboden en gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

 

In dit artikel kunt u de volgende informatie vinden wat betreft het stroometiket:

  • Wat vindt u terug op het stroometiket?
  • Wat kunt u met het stroometiket?
  • Soorten stroometiketten.

 

Wat vindt u terug op het stroometiket?

Op het stroometiket moeten energieleveranciers duidelijk laten zien hoeveel procent stroom uit welke energiebron komt. Op het stroometiket staat dus de hoeveelheid energie die afkomstig is uit aardgas, kolen, kernenergie of hernieuwbare bronnen (wind- of zonne-energie). Ook kunt u op het stroometiket lezen hoeveel CO2 de energieleverancier per kWh uitstoot en hoeveel kernafval per kWh de energieleverancier produceert. Sinds 2015 moeten energiebedrijven ook laten zien waar de energie vandaan komt, oftewel het land van afkomst en de productielocatie. Het stroometiket van de desbetreffende energieleverancier kunt u vinden op de website van de energieleverancier. Elk jaar, rond mei, wordt de stroometiket opgesteld. U krijgt deze ook vaak per mail toegestuurd door uw energieleverancier. Het stroometiket kan altijd achteraf worden opgesteld dus u ontvangt in het jaar 2022 het stroometiket van 2021.

Hieronder ziet u het stroometiket 2020 van Vattenfall.

 

 

 

Wat kunt u met het stroometiket?

Op het stroometiket van een energieleverancier kunt u vinden van welke energiebron de stroom uit wordt gewekt. Elke energieleverancier heeft een stroometiket dus deze kunt u met elkaar vergelijken. U kunt bijvoorbeeld vergelijken in hoeverre een energieleverancier duurzame stroom heeft ten opzichte van een andere energieleverancier. Naast een vergelijking maken tussen verschillende energieleveranciers kunt u ook controleren in hoeverre uw energieleverancier groene stroom levert. Het is momenteel zo dat groene stroom onderbouwt en bewezen moet worden door het overhandigen van certificaten. Sinds 2020 is het ook zo dat energieleveranciers ook certificaten moeten tonen voor de bronnen van grijze stroom.

 

Soorten stroometiketten

Een energieleverancier kan verschillende stroometiketten hebben. Bijvoorbeeld één voor consumenten en één voor zakelijke klanten. Daarnaast hebben sommige energieleveranciers aparte stroometiketten per energieproduct. Voor meer informatie over het stroometiket van uw energieproduct kunt u terecht op de website van uw huidige energieleverancier.

 

 

Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.