Netwerkkosten


netwerkkosten-energie-vastrechtkosten-meettarief

U betaalt maandelijks netwerkkosten aan uw energiebedrijf, uiteindelijk komt dit bedrag terecht bij de netbeheerder. Netwerkkosten zijn nodig om het energienetwerk aan te leggen en te onderhouden. U betaalt onder meer netwerken voor;

  • De aansluiting op het energienetwerk. (aansluitkosten)
  • Het transport van de energie via het netwerk. (capaciteitstarief en vastrechtkosten)
  • De meetdienst en de systeemdienst. (meettarief)

 

Aansluitkosten en netwerkkosten

De netbeheerder in uw regio maakt kosten voor het regelen van uw aansluiting. Dit zijn de zogenoemde periodieke aansluitkosten. Dit is een vast bedrag per maand en dit verschilt per regio en netbeheerder. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt de hoogte van deze vergoeding.

 

Transportkosten

Naast het onderhoud van uw aansluiting betaalt u ook voor het transport van de geleverde energie. Deze kosten bestaan uit het capaciteitstarief en vastrechtkosten. Vroeger was dit bedrag afhankelijk van uw energieverbruik, tegenwoordig niet meer. De kosten worden nu gebaseerd op het gemiddeld verbruik van andere huishoudens met een zelfde aansluiting. Door allemaal elke maand een klein bedrag extra te betalen blijft het energienetwerk betrouwbaar en veilig! Ook het transporttarief verschilt per netbeheerder en wordt tevens bepaald door de ACM.

 

Vastrechtkosten

U betaalt maandelijkse vastrechtkosten aan uw energieleveranciers, deze kosten zijn erg vergelijkbaar met administratiekosten. Voor de service en dienstverlening van de energieleverancier wordt een kleine vergoeding gevraagd.

 

Het meettarief

Het meettarief betaalt u voor het gebruik van uw energiemeter, het wordt ook wel meterhuur genoemd. Een vergoeding voor het onderhoud en de huur van uw energiemeter.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.