Netwerkkosten

netwerkkosten-energie-vastrechtkosten-meettarief

U betaalt maandelijks netwerkkosten aan uw energiebedrijf. Uiteindelijk komt dit bedrag terecht bij de netbeheerder. Netwerkkosten zijn nodig om het energienetwerk aan te leggen en te onderhouden. U betaalt onder meer netwerkkosten voor;

  • De aansluiting op het energienetwerk (aansluitkosten).
  • Het transport van de energie via het netwerk (capaciteitstarief en vastrechtkosten).
  • De meetdienst en de systeemdienst (meettarief).

 

Aansluitkosten en netwerkkosten

De netbeheerder in uw regio maakt kosten voor het regelen van uw aansluiting. Dit zijn de zogenoemde periodieke aansluitkosten. Dit is een vast bedrag per maand en dit verschilt per regio en netbeheerder. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale hoogte van deze vergoeding.

 

Transportkosten

Naast het onderhoud van uw aansluiting betaalt u ook voor het transport van de geleverde energie. Deze kosten bestaan uit het capaciteitstarief en vastrechtkosten. Vroeger was dit bedrag afhankelijk van uw energieverbruik, tegenwoordig niet meer. De kosten worden nu gebaseerd op het gemiddeld verbruik van andere huishoudens met een zelfde aansluiting. Door allemaal elke maand een klein bedrag extra te betalen blijft het energienetwerk betrouwbaar en veilig! Ook het transporttarief verschilt per netbeheerder en wordt tevens bepaald door de ACM.

 

Vastrechtkosten

U betaalt maandelijkse vastrechtkosten aan uw energieleveranciers, deze kosten zijn erg vergelijkbaar met administratiekosten. Voor de service en dienstverlening van de energieleverancier wordt een kleine vergoeding gevraagd.

 

Het meettarief

Het meettarief betaalt u voor het gebruik van uw energiemeter, het wordt ook wel meterhuur genoemd. Een vergoeding voor het onderhoud en de huur van uw energiemeter.

 

Stijgende netbeheerkosten

Er dreigt opnieuw een tegenvaller voor Nederlandse huishoudens. De netbeheerkosten zullen de komende jaren namelijk flink stijgen. Dit terwijl de gemiddelde energiekosten de afgelopen jaren ook al flink zijn toegenomen. Hierdoor wordt het betalen van de energierekening voor steeds meer mensen een probleem.

Uit informatie van netbeheerders blijkt dat het capaciteitstarief voor stroom zal stijgen met 20 tot 25 procent in 2022. Hierdoor is een gemiddeld huishouden jaarlijks al snel €60,00 duurder uit. En ook in de jaren na 2022 verwachten de netbeheerders dat de kosten zullen stijgen. Hierdoor kunnen de jaarlijkse kosten stijgen van ongeveer €200,00 snel doorgroeien tot ruim €300,00.

De reden dat de netbeheerkosten zo snel stijgen zijn de enorme investeringen in het elektranetwerk en het ontmantelen van het gasnetwerk. Beide investeringen zijn essentieel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Alleen al netbeheerder TenneT verwacht tot 2029 12 miljard euro te moeten investeren in het energienet. Hiermee kunnen elektriciteitsnetwerken worden uitgebreid en verzwaard. Daarnaast zullen gasnetwerken moeten worden verwijderd ten behoeve van gasloos wonen en leven. Al deze investeringen zullen worden doorberekend aan klanten.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave