Liander

Liander bestaat al meer dan 100 jaar en is hierdoor een van de bekendste netbeheerders van Nederland. Het bedrijf verzorgt het energienetwerk in een groot deel van Noord en Midden-Nederland. Hiermee levert Liander netbeheersdiensten aan 3 miljoen woningen en bedrijven. Het bedrijf is momenteel onder andere actief in Flevoland, Friesland, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Voor nu, en voor de toekomst!

Tip: Wilt u er zeker van zijn dat Liander ook uw netbeheerder is? Met het EAN-codeboek kunt u controleren wie uw netbeheerder is.

 

Werkzaamheden Liander

Liander beheert het energienetwerk voor 3 miljoen woningen en bedrijven in Nederland. Het is verantwoordelijk voor het aanleggen van kabels en leidingen en het verhelpen van bijvoorbeeld storingen. Ook maakt het energie aansluitingen voor nieuwe en bestaande woningen. Liander levert zelf geen energie, maar maakt het wel mogelijk dat energieleveranciers moeiteloos stroom en gas kunnen leveren. Ook kan het bijvoorbeeld uw energiemeter vervangen of verkleinen / vergroten. U kunt op de website van Liander meer informatie vinden over bijvoorbeeld storingen, slimme meters en technische vragen over energiemeters.

 

Werkgebied Liander

Netbeheerder Liander is actief in zes regio’s binnen Nederland. Dit is namelijk zo besloten door de overheid. Liander is aangesteld om het netwerk te overzien in deze regio’s. U kunt dan ook niet uw eigen netbeheerder kiezen. Het is alleen mogelijk dat u een andere netbeheerder krijgt wanneer u verhuist naar een andere regio.

In sommige gebieden onderhoud Liander alleen het stroomnetwerk. In andere gebieden onderhoud het zowel het stroom als het gasnetwerk. Onderstaande afbeelding toont het complete werkgebied van netbeheerder Liander.

 

Werkgebied Netbeheerder Liander
Werkgebied Netbeheerder Liander (Bron: Liander.nl)

 

Projecten Liander

In alle regio’s die Liander beheert werkt het aan diverse projecten die het energienetwerk kunnen verbeteren. Daarnaast houdt Liander zich ook bezig met duurzame oplossingen. Enkele voorbeelden van Liander’s projecten leest u hieronder.

  • Het duurzaam renoveren van 200 woningen in de Sleeswijkbuurt (Amsterdam).
  • Een proef met laadpalen voor elektrische auto’s starten in de regio Amsterdam.
  • Het koppelen van lokale energienetwerken om de leveringszekerheid te vergroten.
  • Samen met andere partners windparken in Flevoland herstructureren.
  • Leidingen vervangen om de levering van groengas mogelijk te maken.

Benieuwd wat Liander in uw regio allemaal doet? Meer informatie kunt u vinden op de website van Liander.

 

Aangesloten worden door Liander

Wanneer u opnieuw moet worden aangesloten door Liander dan komen hier kosten bij kijken. Momenteel kost dit €117,72 per energieproduct. Wanneer u dus voor stroom en gas aangesloten wilt worden dan kost dit totaal €235,44. Uw netbeheerder kan u alleen opnieuw aansluiten wanneer er een nieuw energiecontract bekend is. Dit contact moet terug te vinden zijn in het Contract Einde Register (CER).

 

Tarieven Liander

Netbeheerder Liander kan en mag haar tarieven elk jaar wijzigen. Wel is het zo dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de tariefstijging moet goedkeuren. De netbeheerder kan dus niet zomaar de tarieven verdubbelen. In 2019 betaalde huishoudens die aangesloten zijn op het energienet van Liander ongeveer hetzelfde als een jaar eerder. Vanaf 2020 zal men iets duurder uit zijn. De gemiddeld kosten stijgen met ruim 1 euro per jaar. De reden voor deze prijsstijging is oplopende kosten die de netbeheerder moet betalen. Hierbij gaat het onder andere om precariolasten. Die zijn kosten die de netbeheerder aan gemeenten moet betalen voor het gebruik van de grond voor kabels en leidingen.

Naast hogere precariolasten kampt Liander ook met hogere kosten door netverlies. Dit is energie die wordt verbruikt, maar waar niet voor wordt betaalt. Dit gebeurd onder andere wanneer iemand is aangesloten zonder energieleverancier of wanneer iemand fraudeert. Vanaf 1 januari 2020 moeten netbeheerders deze kosten verrekenen in de tarieven. Waardoor deze stijgen. Voorheen werden de kosten nog bij energieleveranciers in rekening gebracht. Maar vanaf 2020 zorgen nieuwe regels voor een verandering hierin.

Of en hoeveel uw tarieven stijgen is overigens afhankelijk van uw situatie. Zo betaalt u op basis van de grootte van de aansluiting jaarlijks aansluitkosten. Daarnaast betaalt u ook nog eens transportkosten op basis van de hoeveelheid energie u verbruikt.

 

Netbeheerder Liander verwacht grote afname gebruik gas

Netbedrijf Liander verwacht een sterke afname van het gebruik van gas in de nabije toekomst. De grootste netbeheerder van Nederland geeft aan dat Cv-ketels, geisers en gasfornuizen op termijn waarschijnlijk helemaal gaan verdwijnen uit huishoudens. De netbeheerder twijfelt daarom ook over de vervanging van oude gasleidingen. Het bedrijf is op dit moment verantwoordelijk voor het gas- en stroomnet en het bedrijf telt ruim 5,6 miljoen klanten.

Directeur asset management bij Liander, Daan Schut, heeft een hard hoofd in het gebruik van gasleidingen tot aan de woning in de toekomst. ‘’Als we van de uitstoot van CO2 af willen, zoals afgesproken tijdens het klimaatakkoord in Parijs, dan hebben we nu als maatschappij de keuze,’’ laat Daan Schut weten aan het Algemeen Dagblad. ‘’Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je nu kiezen wat je wilt. Wij starten met een lobby mensen hiervan bewust te maken.’’

 

Warmtenetten worden belangrijker

Volgens Liander kunnen woningen in de toekomst meer en meer verwarmd worden door middel van warmtenetten in de regio. Door deze netten wordt restwarmte van bijvoorbeeld lokale bedrijven en grote afvalcentrales gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Daarnaast zijn aardwarmte, warmtepompen en warmte- en koudeopslag belangrijke alternatieve voor het verwarmen van huizen.

Volgens de netbeheerder moet het stroomnet nog worden aangepast op deze toekomstige aanpassingen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om de gasleidingen af te sluiten. Het afsluiten van het gasnet voor huizen zal een dure operatie worden, vertelt Schut. ‘’Want hoe meer mensen van het gasnet afgaan, des te hoger de kosten voor degenen die erop blijven zitten.’’ Schut verwacht de alle aanpassingen en investering nodig hebben van meerdere miljarden.

 

Liander voor het MKB

Ook ondernemers in het MKB kunnen bij Liander terecht. Dit kan onder andere voor het verkleinen of vergroten van energie aansluitingen. En ook met uw vragen kunt u bij uw netbeheerder terecht. Dit kan gaan over diverse onderwerpen zoals meters, meterstanden, slimme meters, zelf energie opwekken of energie besparen. Via de website van Liander kunt u onder andere een formulier invullen om uw vraag te stellen en te verzenden. U zult dan zo snel mogelijk antwoord ontvangen.

 

Contactgegevens Liander

Utrechtseweg 68
6812 AH Arnhem
Telefoon: 088 – 542 64 44 (tussen 08:00 en 18:00 uur)

Postadres:
Postbus 50
6920 AB Duiven

E-mail
info@liander.nl

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave