Leegstandstarief

Als eigenaar of verhuurder van vastgoed kan het zijn dat u op zijn tijd te maken krijgt met leegstand. Zo kan dit gebeuren tijdens het verbouwen van een woning of het maken van een wereldreis voor een langere periode. Tijdens deze momenten kunt u bij de meeste energieleveranciers aangesloten blijven tegen het zogenaamde leegstandstarief. Dit betekent dat u geen energie afneemt, maar wel een bijdrage betaalt voor het aangesloten blijven op het energienet. Hierdoor betaalt u geen voorschot voor het energieverbruik, maar wel voor verplichten kosten zoals netwerkkosten en de kosten voor de huur van uw stroom- en gasmeter. Voorwaarde voor deze regeling is dat u niks aan stroom of gas verbruikt.

 

Voordelen leegstandstarief

 • Extra flexibel. Perfect voor tijdelijke leegstand van woningen of ander vastgoed.
 • Uw woning blijft aangesloten op het energienetwerk.
 • Geen langdurige contracten. Eenvoudig op te zeggen.
 • Betaal geen voorschot bedrag. Enkel verplichten kosten voor het gebruik van uw meters.

 

Hoe werkt het leegstandstarief?

Stel dat u eigenaar bent van een woning die verbouwd of gerenoveerd wordt of dat u tijdelijk met een dubbele woning zit. In dit geval betaalt u het liefst niet veel te veel geld voor de energievoorziening. Door gebruik te maken van het leegstandstarief kunt u aangesloten blijven zonder het betalen van een hoog maandelijks voorschotbedrag. Hierdoor blijven de kosten beheersbaar, ondanks dat u aangesloten op het stroom- en gasnetwerk blijft.  En wanneer de verbouwing of verkoop voltooid is, kunt u het contract direct laten ontbinden.

 

Hoe werkt het leegstandstarief?

 

Wat kost het leegstandstarief?

Energieleveranciers kunnen zelf een leegstandtarief vaststellen. Dit tarief ligt vaak tussen de €15,- en €18,- per maand per meter. In het geval van een stroom- en gasmeter zou dit maandelijks dus gaan om tussen de €30,- en €36,-. Naast deze tarieven zijn er ook enkele energieleveranciers die een beetje stunten met deze tarieven en het aanbieden voor tussen de €10,- en €15,- per maand.

Wanneer u gebruik wilt maken van het leegstandstarief dan moet u dit tijdig bij uw energieleverancier melden. Dit kunt u het beste doen door even te bellen. Zo weet u direct waar u rekening mee moet houden en wat de kosten zullen bedragen.

 

Help, mijn energieleverancier heeft geen leegstandstarief!

Niet alle energieleveranciers bieden een leegstandstarief. Zo hebben veel nieuwere of kleinere energiebedrijven hier nog geen speciale contracten voor opgezet. Op zich is dit geen probleem, maar u zult gemiddeld wel meer vooruit betalen. In dit geval doet u namelijk een voorschot voor de vaste maandelijks leveringskosten en de netbeheerkosten. Dit bedrag ligt vaak iets hoger, maar wanneer u te veel betaalt dan ontvangt u dit gewoon terug!

 

Belangrijkste redenen voor leegstand in Nederland

Leegstand in vastgoed kan om verschillende redenen voorkomen. De belangrijkste redenen variëren afhankelijk van de specifieke marktomstandigheden, regio en het type vastgoed. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen voor leegstand:

 1. Economische factoren: Een slechte economie kan leiden tot een afname van bedrijfsactiviteiten, faillissementen en verminderde vraag naar commerciële ruimtes. In tijden van economische neergang kan het aantal leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden toenemen.
 2. Veroudering en slecht onderhoud: Verouderde of slecht onderhouden gebouwen hebben vaak een lagere aantrekkingskracht voor huurders. Gebrek aan moderne voorzieningen, infrastructuurproblemen en slecht onderhoud kunnen leiden tot leegstand.
 3. Veranderingen in de vraag naar ruimte: Veranderingen in de behoeften van bedrijven en consumenten kunnen leiden tot een verschuiving in de vraag naar bepaalde soorten vastgoed. Bijvoorbeeld, de opkomst van e-commerce kan de vraag naar fysieke winkelruimte verminderen.
 4. Stedenbouwkundige beperkingen en regelgeving: Stedenbouwkundige beperkingen, zonering of andere regelgeving kunnen het gebruik van bepaalde gebouwen beperken, waardoor ze minder aantrekkelijk zijn voor potentiële huurders.
 5. Hoge huurprijzen: Onrealistisch hoge huurprijzen kunnen ervoor zorgen dat potentiële huurders afhaken, waardoor het pand onbezet blijft. Dit kan vooral relevant zijn in stadscentra met stijgende vastgoedprijzen.
 6. Financiële moeilijkheden van eigenaren: Financiële moeilijkheden bij vastgoedeigenaren kunnen leiden tot verwaarlozing van het pand, onvermogen om noodzakelijke renovaties uit te voeren of zelfs tot faillissement, waardoor het vastgoed leeg blijft.
 7. Seizoensinvloeden: In bepaalde regio’s en sectoren kunnen seizoensgebonden invloeden de vraag naar vastgoed beïnvloeden. Bijvoorbeeld, vakantiehuuraccommodaties kunnen buiten het seizoen leegstaan.
 8. Speculatie en beleggingsdoeleinden: Sommige vastgoedeigenaren houden panden leeg in afwachting van gunstige marktomstandigheden voor verkoop of verhuur. Dit kan worden aangeduid als leegstand om speculatieve redenen.
 9. Veranderingen in demografie: Veranderingen in de bevolkingsomvang, samenstelling en voorkeuren kunnen de vraag naar bepaalde soorten vastgoed beïnvloeden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat leegstand vaak het resultaat is van meerdere factoren die samenkomen. Het aanpakken van leegstand vereist vaak een gedegen analyse van de specifieke omstandigheden van het vastgoed en de bredere economische en marktomstandigheden.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave