Isolatie woonhuis: voordelen, soorten en subsidies

Isolatie is een belangrijk onderdeel van het energiezuinig maken van je huis. Er zijn verschillende soorten isolatie en verschillende subsidies die je kunt aanvragen om de kosten te dekken. In dit artikel lees je alles over isolatie, welke soorten er zijn en welke subsidies je kunt aanvragen.

 

Voordelen van isoleren

Isolatie is een belangrijk onderdeel van het bouwen of verbouwen van een huis. Isolatie zorgt ervoor dat uw huis beter geïsoleerd is, waardoor er minder warmte verloren gaat. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een meer comfortabel huis. Er zijn verschillende soorten isolatie, elk met hun eigen voor- en nadelen. Voor welke soort isolatie je kiest, hangt af van het soort huis dat je hebt. Bij een bestaande woning is bijvoorbeeld muurisolatie vaak makkelijker aan te brengen dan dakisolatie.

 

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie die u kunt toepassen bij het isoleren van uw huis. Voor bijvoorbeeld de muren kunt u kiezen uit spouwmuurisolatie, muurisolatie met isolatiematerialen of gevelisolatie. Voor de vloer is er vloerisolatie en voor het dak dakisolatie. Ramen en deuren kunnen geïsoleerd worden met dubbel glas of HR++ glas. Ook kunt u bij ramen en deuren gebruik maken van tochtstrips.

 

Muurisolatie

Muurisolatie is één van de meest effectieve manieren om uw huis te isoleren. Het voordeel van muurisolatie is dat het een goede thermodynamische isolatie biedt, waardoor er minder warmte verloren gaat. Bovendien is muurisolatie relatief eenvoudig aan te brengen en kan het ook helpen bij het reduceren van geluidsoverlast.

 

Muurisolatie
Muurisolatie voorkomt warmteverlies en zorgt voor geluidsdemping

 

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de meest effectieve isolatiematerialen. Het is een manier van muurisolatie waarbij er een speciaal isolatiemateriaal in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht wordt. Dit kan zowel bij nieuwbouw als renovatie toegepast worden.

 

Muurisolatie met isolatiematerialen

Bij muurisolatie met isolatiematerialen wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht op de binnen- of buitenkant van de muur. Dit kan in de vorm van platen, rollen of vloeibaar isolatiemateriaal zijn.

 

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een methode waarbij er een extra gevel aangebracht wordt op de bestaande muur. De ruimte tussen de twee muren wordt gevuld met isolatiemateriaal. Dit is een effectieve manier van muurisolatie, maar het is wel een ingrijpende klus.

 

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt er een laag isolatiemateriaal aangebracht onder de vloer. Er zijn verschillende soorten vloerisolatie, zoals vloerisolatieplaten, vloerisolatierollen of vloeibare vloerisolatie. Vaak wordt er materialen zoals thermokussens, kurk, hout, schuim, glas- of steenwol gebruikt. Dit zijn allen materiaal dat perfect geschikt is om uw vloer te isoleren.

Heeft u een kruipruimte onder uw woning die minimaal 35 centimeter hoog is? En heeft de kruipruimte een ingang? Dan is het makkelijk om vloerisolatie onder uw woning aan te brengen. Dit kan dan aangebracht worden tegen de onderkant van uw vloer. Op die manier blijft de warmte in uw woning beter hangen. Uw cv-ketel hoeft minder hard te werken om uw woning te verwarmen en dus gaat uw energierekening omlaag. Vloerisolatie is relatief goedkoop en betaald zich snel uit via uw energierekening.

Is het bij u niet mogelijk om de vloer te isoleren? Dan kunt u kiezen voor bodeminstallatie. Hierbij wordt op de bodem van uw kruipruimte een laag isolatiemateriaal geplaatst. Het effect van bodemisolatie is wel wat slechter dan bij vloerisolatie. Dit komt omdat als u de bodem isoleert, er toch nog een luchtlaag zit tussen de bodemisolatie en de vloer. Hierdoor verliest u evengoed warmte en dat probleem doet zich niet voor bij vloerisolatie. Mocht vloerisolatie bij u niet mogelijk zijn, dan kunt u dus kiezen voor bodemisolatie of een andere manier van isoleren.

 

Dakisolatie

Dakisolatie is een manier van isolatie waarbij er een laag isolatiemateriaal aangebracht wordt op het dak. Dit kan in de vorm van dakpannen, dakplaten of dakisolatierollen zijn.  Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens heeft een dak dat nog geen dakisolatie heeft. De overige woningen hebben wel dakisolatie maar vaak matige isolatie. Dat betekent dat het voor de meeste huishoudens loont om dakisolatie toe te passen. Het kan zijn dat uw dak is geïsoleerd maar dat betekent niet dat de isolatie goed is. Heeft uw dak bijvoorbeeld een isolatielaag van 8 tot 10 centimeter? Dan is uw dak matig geïsoleerd.

Mocht het zo zijn dat uw dak matig is geïsoleerd, dan zijn er twee manieren om deze te verbeteren van matig naar goed, namelijk:

  • U voegt een extra laag toe.
  • U haalt de oude laag weg en vervangt deze met een nieuwe, dikkere laag.

Dubbel glas en HR++ glas

Dubbel glas is een soort isolatieglas waarbij er twee ruiten met een luchtlaag tussen de ruiten geplaatst worden. HR++ is een verbetering van dubbel glas, waarbij de luchtlaag tussen de ruiten dichter is. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat door het raam.

 

Isolatie - Dubbel glas en HR++ glas besparen veel energie
Het vervangen van enkelglas naar HR++ glas kan u honderden euro’s per jaar besparen

 

Kosten isolatie

Isolatie is een belangrijk onderdeel van het energiezuinig maken van je huis. Je kunt ermee warmteverlies voorkomen en zo besparen op je energiekosten. Isolatie kan je huis aanzienlijk warmer (of koeler) maken, zodat je minder stookkosten kwijt bent. Isolatiewerkzaamheden zijn over het algemeen niet erg ingrijpend en relatief snel uit te voeren. Het is dan ook een goede investering voor je woning.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die je kunt gebruiken, afhankelijk van het soort woning dat je hebt en de plek waar je wilt isoleren. Isolatiematerialen worden onderverdeeld in drie categorieën: massieve materialen, half-massieve materialen en dunne materialen.

Massieve materialen, zoals steenwol of glaswol, zijn goed voor het isoleren van wanden, vloeren en daken. Half-massieve materialen, zoals EPS of PUR-schuim, zijn geschikt voor het isoleren van koudebruggen en gevels. Dunne materialen, zoals folie of luchtdichte verpakking, zijn geschikt voor het isoleren van ramen en deuren.

Afhankelijk van de gekozen isolatievorm bent u van enkele duizenden euro’s (dakisolatie) tot meer dan tienduizend euro kwijt (alle kozijnen en ramen vernieuwen). Om de totale kosten te verminderen zou u kunnen overwegen om enkele werkzaamheden zelf uit te voeren. Zo is het isoleren van een schuin dak niet moeilijk, waardoor het goed mogelijk is om dit zelf te doen. Toch is het inschakelen van een vakman vaak de verstandigste keuze. Deze is namelijk vaak sneller klaar, en zorgt voor minder rommel of schade.

De kosten van isolatiewerkzaamheden zijn afhankelijk van het soort werkzaamheden en het soort isolatiematerialen dat je gebruikt. Het is daarom verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven om een goede prijs/kwaliteitverhouding te vinden.

Er zijn tevens diverse subsidies beschikbaar om de kosten van isolatiewerkzaamheden te vergoeden. Het Isolatiefonds biedt een subsidie aan huiseigenaren die hun woning willen isoleren. Ook de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft verschillende subsidies beschikbaar. Kijk op de website van de RVO voor meer informatie.

 

Isolatie subsidie voor woningeigenaren

Isolatie is eenmaal aangebracht, niet meer zichtbaar en het blijft jarenlang werkzaam. Daarom is isolatie dé manier om je huis energiezuinig te maken. Rondom Isolatie subsidies en de ISDE wordt heel wat gediscussieerd. Wanneer kom ik in aanmerking voor isolatiesubsidies? En hoeveel subsidie kan ik krijgen?

 

Isolatiesubsidieregelingen

Wanneer je besluit je huis te gaan isoleren, kom je misschien in aanmerking voor een Isolatiesubsidie. De Isolatie Subsidieregeling is erop gericht om woningeigenaren te stimuleren hun woning beter te isoleren. Zo verminderen we samen de CO2-uitstoot en besparen we energie. De Isolatiesubsidies worden uitgekeerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Je kunt Isolatiesubsidie aanvragen voor de volgende soorten isolatie:

  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Muurisolatie
  • Dubbel glas of Isolatieglas

 

Isolatieverklaring

Om in aanmerking te komen voor Isolatiesubsidies, heb je een Isolatieverklaring nodig. Deze verklaring is een berekening van de hoeveelheid warmte die je huis verliest. Op basis van deze berekening wordt bepaald hoeveel Isolatiesubsidie je kunt krijgen.

De Isolatieverklaring wordt uitgereikt door een erkende Isolatiedeskundige. Een Isolatiedeskundige is gecertificeerd door de Stichting Isolatie Deskundigen (SID). De Isolatiedeskundige beoordeelt of je huis voldoet aan de voorwaarden voor Isolatiesubsidies.

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website | + berichten

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave