Gasregiotoeslag

De Gasunie beheert het gastransportnetwerk van Nederland. De Gasunie is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van dit enorme transportsysteem. Op dit moment beheerd De Gasunie ongeveer 15.000 kilometer aan gasleidingen door heel Nederland, en een deel van Duitsland.

Om de aanleg en onderhoud van het gasnetwerk te bekostigen betaalde alle gebruikers voorheen een toeslag over iedere verbruikte m3 aardgas. Dit noemde men de gasregiotoeslag.

De gasregiotoeslag was altijd afhankelijk van uw woonplaats. Over het algemeen kwam het er op neer dat hoe verder u van Slochteren af woonde, het gaswinningsgebied van Nederland, hoe hoger de regioslag was. Het gas dat u verbruikte moest namelijk verder getransporteerd worden, wat meer kosten met zich meebracht.

Maar de gasregiotoeslag is verleden tijd. Momenteel betaalt u in heel Nederland hetzelfde tarief voor het transport van gas. Met het nieuwe systeem betaalt uw energieleverancier vaste tarieven voor gastransport aan de Gasunie. Uw energieleverancier berekend deze kosten vervolgens door aan u als klant.

De afschaffing van de gasregiotoeslag is vooral voordelig voor bewoners van de zuidelijke delen van Nederland. Deze betaalde voorheen namelijk gemiddeld tot wel €25 meer aan gasregiotoeslag per jaar.

 

Kosten gasregio’s per 1 januari 2020 gelijk

Onlangs werd bekend dat het systeem met gasregio’s per 2020 gewijzigd zal worden. Vanwege nieuwe Europese wetgeving is het niet meer mogelijk om de transporttarieven op de huidige manier te berekenen. Vanaf 2020 zullen bewoners van alle gasregio’s dezelfde toeslag per kubieke meter aardgas betalen. Hierbij wordt niet meer gekeken naar de afstand tot het gaswinningsgebied in Groningen. Door deze wijziging zullen bewoners van provincies als Limburg en Zeeland goedkoper uit zijn. Consumenten die dicht bij Groningen wonen zullen waarschijnlijk qua kosten wat omhoog gaan.

Naast deze wijziging zullen de transporttarieven per 2020 sowieso omhoog gaan. De gemiddelde stijging komt volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit op 8,6%. De reden hiervoor is dat het transportbedrijf (GTS) de afgelopen jaren een te lage vergoeding heeft gehad volgens een uitspraak van de rechter. Om dit verschil te compenseren mag het bedrijf de komende jaren meer rekenen voor het transport voor gas. Wat effect hiervan op de energierekening wordt moet nog blijken, GTS berekent de kosten namelijk aan uw gasbedrijf. Hoe deze de kosten doorberekend moet nog blijken.

 

Verdeling in 10 gasregio’s

Nederland was altijd verdeeld in 10 verschillende gasregio’s. Afhankelijk van uw woonplaats valt u in een van deze 10 gasregio’s. Elke gasregio kent zijn eigen regiotoeslag. Deze regiotoeslag wordt berekend over elke kubieke meter aardgas die u verbruikt. In onderstaande afbeelding kunt u zien in welke gasregio uw woonplaats altijd viel.

 

Gasregiotoeslag - Nedeland kent 10 gasregio's

 

 

 

Gasprofiel 1 of 2 heeft effect op regiotoeslag

Uw gasprofiel had ook altijd nog invloed op uw uiteindelijke regiotoeslag. Verbruikers met een gasmeter kleiner dan G6, en een verbruik tussen de 0 en 5.000 m3 aardgas per jaar, vallen in gasprofiel 1 (G1). Verbruikers met een gasmeter groter dan G6, of een verbruik van meer dan 5.000 en minder dan 170.000 m3 aardgas, vallen in gasprofiel 2 (G2). Beide gasprofielen kende een eigen toeslag per regio.

Uiteindelijk kwam het er op neer dat verbruikers met gasprofiel 1 duurder uitwaren van een verbruikers met gasprofiel 2. Er werd namelijk een voordeel berekend bij een groter gasverbruik.

Voorbeeld; Verbruikers in gasregio 1 betaalde met gasprofiel 1 €0,0062 toeslag per verbruikte m3 aardgas. Dit terwijl verbruikers met gasprofiel 2 in dezelfde regio €0,0068 toeslag per verbruikte m3 aardgas betaalde. Al met al gaat dit niet om grote verschillen maar bij een hoog gasverbruik kan dit toch degelijk effect hebben op de energierekening.

 

Overzicht kosten regiotoeslag gas

De regiotoeslag voor gas is niet meer actief. Energieleveranciers berekenen de kosten voor transport nog wel door, maar deze zit verwerkt in uw gasprijs of de leveringskosten.

GasregioRegio'sToeslag per m3 (G1)Toeslag per m3 (G2)Gemiddelde jaarkosten
1Alkmaar, Amsterdam, Almere---
2Middelburg---
3Den Haag, Rotterdam, Utrecht--
4Groningen, Leeuwarden---
5Kerkrade, Venlo---
6Roosendaal, Bergen op Zoom---
7Maastricht---
8Meppel, Hardenberg---
9Eindhoven---
10Naaldwijk---

 

Verschillen regiotoeslag

Uit bovenstaande tabel valt op te maken dat de regiotoeslag behoorlijk kan verschillen. In gasregio 4 ligt de toeslag het laagste, dit gebied ligt dan ook vlakbij Slochteren. Met een gemiddeld verbruik zijn consumenten hier slechts rond de €5,00 per jaar kwijt. Ook gasregio 1 en gasregio 8 zijn redelijk voordelig. Hierdoor betalen onder andere bewoners van Alkmaar, Almere, Hardenberg, Amsterdam en Meppel minder dan €10,00 per jaar. In de gasregio’s 3,5,6,7,9 en 10 betaalt men een gemiddelde regiotoeslag wat uitkomt op een jaarlijkse kostenpost tussen de €10,00 en €20,00. In de regio rond Middelburg (Zeeland) betaalt men het meeste. Hier zijn consumenten bij een gemiddeld verbruik rond de €23,00 per jaar kwijt.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

koen-verkerk-goedkope-energie-en-gas
Energie expert bij GoedkopeEnergieenGas.nl | Website

Mijn naam is Koen Verkerk. Ik ben de website GoedkopeEnergieenGas.nl in 2014 gestart om mensen bewuster te maken van het geld dat men kan besparen door af en toe een blik te werpen op hun energiezaken. In de bijna 10 jaar dat ik al blog via deze website heb ik al duizenden mensen geholpen met een overstap. Daarnaast heb ik honderden artikelen geschreven over relevante vraagstukken.

Ik schrijf momenteel dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen.

In mijn vrije tijd sport ik graag. Ik hou onder andere van wielrennen en boksen. Daarnaast doe ik graag leuke dingen met vrienden en familie en drink ik graag een goed glas whisky.

Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Ook te bereiken via

LinkedIn

X (Twitter)

Inhoudsopgave