Enkeltarief en dubbeltarief


enkeltarief-dubbeltarief-enkele-dubbele-meter-energie

Wanneer u een nieuw energiecontract afsluit kunt u soms kiezen voor een enkeltarief of een dubbeltarief. Maar wat is nou precies het verschil? Met een enkele energiemeter en dus een enkeltarief betaalt u altijd een en hetzelfde energietarief. Met een dubbele energiemeter en dus een dubbeltarief heeft u een hoog energietarief (piektarief) en een laag energietarief (daltarief). Een vereiste hiervoor is wel wat u een energiemeter heeft met een dubbel telwerk. Meer weten? Lees hieronder verder!

 

Wat is een enkeltarief?

U betaalt een enkeltarief wanneer u in uw meterkast een enkele meter heeft. Met een enkele meter betaalt u altijd even veel voor uw energie en heeft u niet te maken met een dal- of piektarieven. Uw elektrische apparaten ’s nachts aanzetten maakt dan niets uit voor uw energierekening. Eigenlijk is een enkeltarief ideaal voor mensen die niet te veel willen letten op hun energieverbruik.

 

Wat is een dubbeltarief?

Een dubbeltarief is mogelijk wanneer u een dubbele meter heeft, deze dubbele meter meet een piektarief en een daltarief. ’s Nachts, op feestdagen en in het weekend betaalt u een laag energietarief, het daltarief. Op werkdagen tussen 07:00 en 21:00/23:00 betaalt u een hoger energietarief, het piektarief. De eindtijd voor het piektarief is afhankelijk van uw woonplaats en uw netbeheerder. Een dubbeltarief kan voordelig zijn wanneer u bijvoorbeeld besluit uw wasmachine en droger alleen in het daltarief te gebruiken.

 

Wat is goedkoper, een enkel of dubbeltarief?

Het verschil tussen een enkeltarief of dubbeltarief is zeer klein, een dubbele meter bespaart een gemiddeld huishouden slechts €5,00 per jaar. Ongeveer 20% van de huishoudens betaalt zelf meer met een dag- en nachttarief. Wanneer u energiecontracten vergelijkt met onze energievergelijker kunt u zelf aangeven of u een enkele of dubbele meter heeft. Op zoek naar een voordelig energiecontract of wilt u graag overstappen van energieleverancier? Gebruik dan hier onze energievergelijker.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Volg mij

Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.
Koen Verkerk
Volg mij