Bedenktijd energiecontract

Wanneer u een product koopt, of een contract sluit, hebt u vaak een vooraf vastgestelde bedenktijd. Voor de energiemarkt geldt een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Dit betekent dat u na het ontvangen van de contractbevestiging altijd 14 dagen de tijd heeft om terug te komen op uw aanmelding. Met deze regeling willen brancheorganisaties klanten beschermen tegen beslissingen waar zij later spijt van hebben.

 

Contract ontbinden binnen bedenktijd

Binnen uw wettelijke bedenktijd is het altijd nog mogelijk om uw contract te laten ontbinden. Hierdoor zal uw overstap ongedaan gemaakt worden en kunt u gewoon klant blijven bij uw huidige energieleverancier. Wanneer u gebruik wilt maken van uw bedenktijd zult u uw energieleverancier hierover moeten informeren. Wij raden u aan om dit zowel telefonisch als schriftelijk per post te doen. Hierdoor weet u zeker dat uw opzegging juist verwerkt wordt.

 

Bedenktijd bij spoedaanvraag

Alleen tijdens een spoedaanvraag kan worden afgezien van de wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen. Bij reguliere overeenkomst kan u of uw energieleverancier nooit besluiten de standaard bedenktijd niet te hanteren. Mocht u tijdens uw spoedaanvraag nog binnen 14 dagen willen annuleren dan betaald u altijd de reeds gemaakte energiekosten. Hierdoor bent u alsnog vrij om een andere energieleverancier te kiezen.

 

Bedenktijd bij afsluiten contract in winkel

Hebt u een nieuw energiecontract afgesloten in een winkel? Dan hebt u ook recht op veertien dagen bedenktijd. Wilt u toch terug komen op uw besluiten? Om dat u bijvoorbeeld toch duurder uit bent dan u dacht? Zorg dan dat u binnen 14 dagen vanaf het moment van ondertekening uw keuze doorgeeft. In dit geval moet de winkel u altijd de bedenktijd verlenen.

Let op: Hebt u uw contract afgesloten in een winkel van een energiebedrijf? Dan is het mogelijk dat u niet kunt terugvallen op uw 14 dagen bedenktijd. Kijk hiervoor in de algemene voorwaarden van het contract. Hierin kunt u terugvinden of het bedrijf u een bedenktijd heeft aangeboden.

 

Wettelijke bedenktijd energiecontract ook geldig bij afsluiten contract in winkelketen
Wettelijke bedenktijd energiecontract ook geldig bij afsluiten contract in winkelketen

 

Niet geïnformeerd omtrent bedenktijd

Heeft de energieleverancier u niet juist geïnformeerd over de bedenktijd? Dan wordt de bedenktijd normaal gesproken verlengd naar maar liefst 12 maanden. Deze gaat in vanaf het moment dat u het contract hebt afgesloten. Informeert het energiebedrijf u toch nog binnen dit jaar over uw bedenktijd en rechten? Dan gaan de 14 dagen bedenktijd vanaf dat moment in.

 

Zonder opgaaf van reden annuleren

In Nederland kunt u binnen uw bedenktijd altijd uw contract ontbinden zonder opgaaf van reden. U bent het energiebedrijf dus geen goede reden verschuldigd. Direct uw aanmelding annuleren? Verstuur dan een brief en geef het tevens telefonisch door via de klantenservice.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.