Aansluitingenregister

Aansluitingenregister

Informatie over alle aansluitingen van gas en elektriciteit in Nederland wordt beheerd door het Centraal Aansluitingenregister, ook wel het C-AR genoemd. Voor netbeheerders is dit systeem erg handig, aangezien alle netbeheerders meewerken aan dit systeem en zij dus niet langer elk een eigen systeem hebben. En C-AR biedt vele voordelen voor netbeheerders en de leveranciers van elektriciteit en gas. Het Centraal Aansluitingenregister wordt door netbeheerders gezien als het centrale punt waar men terecht kan bij vragen en onduidelijkheden. Het C-AR heeft vele doelstellingen die voornamelijk gericht zijn op het verbeteren van het contact tussen de leveranciers van elektriciteit en gas en de netbeheerders. De scheiding tussen beiden is daarnaast veel beter geregeld. Het Centraal Aansluitingenregister houdt daarnaast een overzicht bij van iedere aansluiting van gas of elektriciteit. Deze aansluitingen worden bijgehouden door een EAN-code, bestaande uit 18 cijfers. Wanneer iemand dus verhuisd wordt de adreswijziging vermeld aan de leverancier, zodat het nieuwe adres bekend is bij het C-AR.

 

Voordelen

Door middel van het Centraal Aansluitingenregister wordt het contact tussen leveranciers van gas en elektriciteit en netbeheerders beter geregeld. Zo is het gemakkelijker geworden om bijvoorbeeld verhuizingen door te geven. Het C-AR biedt daarnaast als voordeel dat leveranciers tenaamstellingen kunnen wijzigen. Per leverancier kan er namelijk maar één aansluiting zijn. Het Centraal Aansluitingenregister voorkomt in dit geval dus dat er meerdere leveranciers kunnen werken op een aansluiting. Verder biedt het aansluitingenregister voordelen als sneller, nauwkeuriger en efficiënter dataverkeer en de mogelijkheid om direct te kunnen zien of een transactie wel of niet geslaagd is. Wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn kan het Centraal Aansluitingenregister optreden als centraal punt tussen leveranciers van gas en elektriciteit en netbeheerders.

 

Doel Centraal Aansluitingenregister

Een van de belangrijkste doelen van het Centraal Aansluitingenregister is het beter verdelen van de verantwoordelijkheden tussen de leveranciers van gas en elektriciteit en netbeheerders. Door de scheiding die het C-AR brengt zullen fouten minder vaak optreden. Mochten er echter fouten optreden zullen deze dankzij de heldere verantwoordelijkheden gemakkelijker op te lossen zijn. De energieleverancier van gas en elektriciteit is namelijk verantwoordelijk voor het voorzien in de juiste administratieve gegevens. De netbeheerder is daarnaast verantwoordelijk voor het voorzien in gegevens van de aansluiting. Een ander doel is het overzichtelijk maken van alle aansluitingen. Elke aansluiting wordt namelijk gekenmerkt door een EAN-code. Aan de hand van de EAN-code kan een netbeheerder zien welke woning behoort tot welke aansluiting en wie de eigenaar van deze aansluiting is.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.