Energie opwekken met duurzame zonnebril


Weer een leuk nieuwtje in energieland. Vanaf nu is het ook mogelijk om tijdens het dragen van een zonnebril energie op te wekken. Zelfs binnenshuis weet de zonnebril ongeveer 400 milliwatt op te wekken, voldoende voor bijvoorbeeld het gebruik van een gehoorapparaat.

 

Energie opwekken met duurzame zonnebril

De ”Solar Glasses” van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT).

 

Organische zonnecellen

De nieuwe zonnebril is een uitvinding van wetenschappers van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT). Bij de ontwikkeling van de zonnebril hebben zij gebruik gemaakt van organische zonnecellen. Deze zonnecellen zijn ideaal in combinatie met een zonnebril aangezien deze flexibel en transparant zijn. Ook is het nog eens mogelijk om de zonnecellen in specifieke vormen te produceren of van een kleur te voorzien. Daarnaast wegen de zonnecellen ook nog zo goed als niks.

 

Slimme zonnebril

De wetenschappers van het KIT hebben voor de zonnebril zonnecellen laten ontwikkelen die precies in het montuur van de bril pasten. De zonnecellen zijn superdun (1,6 mm) en wegen slechts 6 gram. Door het aanbrengen van de zonnecellen op de zonnebril wordt het opwekken van stroom eenvoudig mogelijk.

Naast de capaciteit om energie op te wekken kan de slimme zonnebril nog meer. Zo kan de drager in een klein scherm de intensiteit van het licht en de temperatuur aflezen. Dit is mogelijk omdat de wetenschappers een microprocessor in de brillenpoten hebben verwerkt. Deze wordt aangestuurd met een deel van de energie die de zonnebril zelf opwekt.

 

Solar Glasses

De energie opwekkende zonnebril, ook wel Solar Glasses genoemd, kan binnen ongeveer 200 milliwatt aan energie opwekken. En buiten in de zon ligt dit nog een stuk hoger. Binnen in huis is de zonnebril niet heel krachtig en misschien net voldoende voor een gehoorapparaat of een stappenteller. Maar buiten in de zon zullen de mogelijkheden flink toenemen.

 

Voorbeeld

Het ontwikkelen van de zonnebril heeft niet tot doel om het energie probleem op te lossen. Wel wil onderzoeker Dominik Landerer de zonnebril gebruiken als voorbeeld. De zonnebril toont namelijk aan hoe eenvoudig organische zonnecellen kunnen worden toegepast op alternatieve plaatsen. Iets wat met de reguliere silicium zonnecellen niet mogelijk is. “Wij brengen zonne-energie naar plekken waar andere technologieën op het gebied van zonne-energie falen,” aldus onderzoeker Alexander Colsmann. De onderzoekers hopen dat er op termijn veel meer gebruik gemaakt wordt van de multifunctionele zonnecellen. Zo zouden ze eenvoudig kunnen worden aangebracht op bijvoorbeeld ramen en lichtkoepels.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.