Energie ongeveer 100 euro goedkoper in 2016


De gemiddelde energierekening zal dit jaar een stuk lager uitvallen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij een gelijkblijvend energieverbruik zal de energierekening gemiddeld ongeveer 100 euro lager uitvallen dan vorig jaar. Vooral stroom is dit jaar goedkoper, dit komt voornamelijk door een flinke daling van de belasting over stroom.

Vooral stroom goedkoper

Per 1 juli 2016 hebben weer veel energieleverancier hun tarieven verlaagt. Vooral de levering van stroom werd goedkoper, gemiddeld met 31 euro. Naast de prijsdaling helpt ook de daling qua belasting mee aan het voordeel. Door de belastingvermindering die geldt sinds het begin van dit jaar betalen huishoudens gemiddeld 67 euro minder belasting over stroom. De belasting over aardgas nam juist explosief toe, met maar liefst 32 procent! Het CBS berekent de uiteindelijke jaarkosten aan de hand van het gemiddelde Nederlandse jaarverbruik, wat momenteel ligt op 3300 kWh stroom en 1525 kubieke meter aardgas.

Energierekening gemiddeld 100 euro lager in 2016

Energierekening gemiddeld 100 euro lager in 2016

Gasprijs juist hoger

Ondanks dat de gasprijs nauwelijks in gewijzigd, betalen consumenten toch flink meer voor gas. Dit komt omdat er naast de leveringstarieven ook betaald wordt voor transportkosten en energiebelastingen. Vooral het laatstgenoemde is flink toegenomen sinds begin 2016. Toen besloot de Tweede Kamer namelijk om de belasting over gas met ruim 30 procent te verhogen. Per saldo zal een gemiddeld huishouden ongeveer 2 euro duurder uit zijn dan vorig jaar.

Toenemende energiebelasting

Op basis van de nieuwe energietarieven kan worden vastgesteld dat een erg groot deel van de hedendaagse energierekening uit belastingen bestaat, namelijk 44 procent! Dit percentage lag vorig jaar nog op 40 procent en is de afgelopen jaren enkel gestegen. Over gas betaalt men nu 53 procent belasting en over stroom 26 procent. Hiermee vormt de energierekening een flinke inkomstenbron voor de Nederlandse overheid.

Energieprijzen in de lift

De energieprijzen zijn de afgelopen 10 jaar ligt toegenomen, gemiddeld met 2,4 procent. Hierbij valt op dat gas flink toenam in prijs, met ongeveer 18 procent. Stroom werd juist 19 procent goedkoper, ondanks een algemene prijsstijging van ook 18 procent. Vooral aan het begin van het jaar 2008 begonnen verschillen te ontstaan. Dit had onder andere te maken met het op een andere manier verreken van belastingkortingen en het dalen van de olieprijs halverwege het jaar 2009.

Ontwikkeling energieprijs in de afgelopen 10 jaar

Ontwikkeling energieprijs in de afgelopen 10 jaar | Bron: CBS


Over Koen Verkerk

Ik schrijf dagelijks over ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Zo weet ik alles van de huidige gasprijs. Ook weet ik van alles over de gemiddelde kosten voor gas water en licht. Daarnaast vertel ik u hoe u eenvoudig energie kunt en besparen en waar de beste acties van dit moment zijn. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw persoonlijke situatie en kunt u flink geld besparen. Heeft u een vraag over iets wat ik heb geschreven? Of over uw persoonlijke energiesituatie? Neem dan contact met mij op via email. Voor vragen over een specifiek onderwerp kunt u ook in onze F.A.Q. terecht.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.