Energie besparen wanneer u op vakantie gaat

Ieder jaar gaan er ontzettend veel Nederlanders op zomervakantie. Zo reisde er tijdens het hoogseizoen van 2016 bijna 10 miljoen Nederlanders af naar een vakantiebestemming in ons eigen land of in het buitenland. Zo’n vakantie is erg leuk, maar ook best duur. Om deze reden is het dan ook slim om te zorgen dat u tijdens uw (zomer)vakantie thuis zo min mogelijk energie verbruikt. Het geld wat u hiermee bespaart kunt u namelijk prima op vakantie gebruiken voor een extra lunch of borrel. Benieuwd hoe u eenvoudig energie kan besparen tijdens uw vakantie? Check dan onze tips hieronder!

 

Tip 1. Maak uw koelkast en vriezer leeg!

Over het algemeen zijn de koelkast en vriezer de grootste energieverbruikers in een huishouden. Deze uitschakelen tijdens een vakantie bespaart u dus eenvoudig flink wat stroom. Daarnaast is het meteen een mooi moment om oude restjes en producten op te maken. En heeft u toch nog veel over? Kijk dan of u het mee kunt nemen of weg kunt geven aan familie of buren. Hiermee voorkomt u onnodige verspilling!

Tip: Is uw vriezer helemaal leeg? Zet uw deur dan op een kiertje. Hiermee voorkomt u namelijk dat er schimmel kan ontstaan in uw apparaat.

 

Tip 2. Vriezer legen niet mogelijk?

Ligt er te veel eten in uw vriezer om deze te laten ontdooien? Dan kan het ook slim zijn om hem juist helemaal aan te vullen. Hoe gevulder uw vriezer namelijk is, hoe eenvoudig deze te koelen is. Een volle vriezer verbruikt dus minder stroom, wat goedkoper en milieuvriendelijker is!

 

Energie besparen op vakantie door de koelkast leeg te maken
Energie besparen op vakantie door de koelkast leeg te maken Artikel gaat verder onder de afbeelding.

 

Tip 3. Schakel onnodige apparatuur uit

Veel apparaten verbruiken ook energie in de slaapstand, dit noemen we ook wel sluitverbruik. Sluipverbruik kunt u voorkomen door apparaten volledig uit te schakelen. Dit kan door de stekker uit het stopcontact te halen, of door een standby-killer aan te schaffen. Apparaten die eenvoudig van het stroom kunnen tijdens een vakantie zijn bijvoorbeeld de magnetron, televisie, tv-ontvanger en computer. Wanneer u meerdere apparaten op een plaats heeft kunt u ook gebruik maken van een stekkerdoos met aan aan/uit schakelaar. Op deze manier haalt u direct meerdere apparaten van het stroomnet af.

 

Tip 4. Thermostaat naar beneden

Momenteel is het erg warm, maar het kan tijdens de zomer natuurlijk ook best koud zijn in Nederland. Om te voorkomen dat de verwarming aansluit tijdens uw vakantie kunt u de thermostaat naar beneden zetten. Zet uw thermostaat op bijvoorbeeld 10 of 12 graden om te voorkomen dat u woning onnodig verwarmt wordt.

Naast het lagere zetten van de thermostaat kunt u ook een eventuele boiler uitschakelen. Het heeft namelijk geen nut om het water warm te blijven houden terwijl u er toch weken geen gebruik van maakt.

 

Tip 5. Thermostaat bedienen vanaf uw vakantieadres

Weet u niet zeker of u de thermostaat wel naar beneden hebt gedraaid? U zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Om dit nare gevoel te voorkomen kunt u er voor kiezen om een slimme app van uw energieleverancier te downloaden. Via deze app kunt u eenvoudig uw slimme thermostaat bedienen vanaf uw vakantieadres. Hiervoor hebt u enkel een smartphone of tablet nodig met een internetverbinding. Dit kan door middel van Wifi in het hotel, of via uw internetbundel die tegenwoordig geldt in bijna alle Europese landen. Meer weten? Leer hier dan meer over de beste energie apps van dit moment!

 

Tip 6. Gebruik tijdschakelaars

Wilt u tijdens de donkere uren verlichting laten branden om te doen alsof u thuis bent? Maak dan gebruik van tijdsschakelaars. Met deze tijdsschakelaars kunt u lampen ’s avonds bijvoorbeeld enkele uren laten branden. Op deze manier verbruikt u minder energie als dat u ze continue aan laat. U kunt ook meerdere lampen om diverse tijden laten branden. Hierdoor lijkt het net of u nog thuis bent terwijl u op uw vakantieadres zit!

 

Andere handige vakantietips

 • Wanneer u woning is voorzien van mechanische ventilatie zet deze dan ook de laagste stand of trek de stekker er uit. Lucht uw woning wel weer goed door wanneer u terug komt van vakantie.
 • Check altijd of u het gasfornuis uit heb gezet! Gaat u voor langere tijd weg? Dan kunt u er ook voor kiezen om de gastoevoer tijdelijk af te sluiten.
 • Leeg de vuilnisbak en haal de koffiefilter uit het apparaat. Hiermee voorkomt u schimmels in uw woning.
 • Zorg voor niet te veel tuinverlichting. Kies bijvoorbeeld voor buitenverlichting met een bewegingssensor, dit schrikt ongewenste bezoekers af.
 • Vraag of uw buren soms op uw oprit parkeren wanneer u deze hebt. Zo lijkt het net of u gewoon thuis bent.
 • Zet alle wekkers en alarmen uit, hiermee voorkomt u overlast voor de buren.
 • Zorg dat alle ramen en deuren goed gesloten zijn. Zorg ook dat inbrekers niet eenvoudig binnen kunnen komen door ergens op te klimmen.
 • Sluit de watertoevoer naar uw wasmachine af. Zo ontstaat er minder waterschade mocht er iets mis gaan.
 • Leg geen waardevolle spullen in het zicht. Dit zal inbrekers enkel motiveren om bij u naar binnen te gaan.
 • Kijk ook eens hoe milieuvriendelijk uw vakantie is. In een tentje op de camping is een stuk groener dan een luxe vakantie in een groot hotelresort met meerdere zwembaden.
 • Stap voor uw vakantie over op een andere goedkopere energieleverancier en bespaar eenvoudig enkele honderden euro’s die u op uw vakantieadres kunt spenderen.
 • Ga ook op vakantie verstandig om met energie. Dit is beter voor het milieu, en in het geval dat u uw energie zelf betaalt ook nog eens een stuk goedkoper.
 • Vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden. Daarnaast kunne buren ook handig zijn om de planten water te geven en om de brievenbus te legen.
 • Laat op social media niet weten dat u op vakantie bent. Dit is een open uitnodiging voor inbrekers.
 • Zorg ook dat u in uw tuin en schuur alles goed opgeborgen hebt. Hiermee voorkomt u diefstal of schade bij noodweer.
 • Laat uw woning er bewoont uit zien door bijvoorbeeld een krant op de tafel te leggen en kopjes op het aanrecht achter te laten.
 • Zorg dat uw woning goed te zien is voor de buurt. Snoei eventueel uw heg of bomen om te zorgen dat inbrekers geen vrij spel hebben.

 


Energie vergelijken via Goedkope Energie en Gas.nl

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig de beste energie aanbiedingen vergelijken en overstappen naar goedkope energie. Stap ook over en ontvang een gratis tablet, korting op stroom of een leuk welkomstcadeau! Meer weten? Bekijk hier alle energie informatie pagina’s of bekijk hier de FAQ.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave