Duurzame energie uit eigen land fors duurder

Gedurende afgelopen jaar is de prijs voor duurzame certificaten voor onder andere ‘’Hollandse windenergie’’ fors toegenomen. In sommige gevallen verdubbelde het tarief zelfs. Hierdoor zijn nieuwe overeenkomsten inclusief duurzame stroom uit Nederland een stuk duurder geworden. Het prijsverschil met reguliere grijze stroom is hierdoor opgelopen tot enkele tientjes per jaar.

 

Aanbod Nederlandse energie beperkt

Uit cijfers van onder andere branchevereniging Energie-Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat er steeds minder schone energie uit ons eigen land beschikbaar is. De grootste reden hiervoor is dat slechts 18% van de in Nederland opgewekte stroom duurzaam is. Om deze energie op te wekken wordt onder andere gebruik gemaakt van zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales. Nu de vraag toeneemt, maar het aanbod slechts langzaam groeit, stijgen de prijzen. Hierdoor zullen milieubewuste consumenten steeds dieper in de buidel moeten tasten.

 

”De prijs voor garanties van oorsprong voor duurzaam opgewekte stroom uit Nederland is de laatste twee jaar door de toenemende vraag enorm gestegen. Ik vermoed dat aanbieders dat in de prijs doorberekenen.” aldus Sander Lensink van het Planbureau voor de Leefomgeving tegenover het AD.

 

Duurzaam energiecontract gemiddeld €50,00 duurder

Wanneer men kijkt naar de beoogde jaarkosten voor reguliere en duurzame energiecontracten dan is dit ook goed terug te zien. Bij een gemiddeld energieverbruik bent u met een duurzame energie uit Nederland al snel €50,00 per jaar meer kwijt. Mede door deze ontwikkeling lijken steeds meer consumenten af te stappen van een duurzaam contract. Ook de toch al stijgende energiekosten door hogere belastingen zullen het aantal afgesloten duurzame energiecontracten drukken. Een scherpe prijs wordt namelijk steeds belangrijker nu de energierekening de afgelopen jaren met honderden euro’s is gestegen.

 

Duurzame energie uit buitenland mogelijk alternatief

Overstappers die graag groene energie willen maar toch op de prijs willen letten kunnen ook kiezen voor duurzame energie uit het buitenland. Of groene stroom in Nederland of Duitsland is opgewekt maakt in principe geen verschil. Het enige verschil is dat de energietransitie in Nederland minder gestimuleerd wordt. Of het kiezen voor Nederlandse duurzame stroom echt verschil maakt moet overigens maar blijken. Sneller bijbouwen wordt momenteel toch lastig door een hoge mate van bureaucratie en aangezien het energienet nog langs niet geschikt is voor massale opwek van lokale energie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave