Duurzame energie opwekken met boorplatforms Noordzee


Diverse bedrijven en kennisinstellingen zijn bezig met het inventariseren van de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken met (oude) boorplatforms op de Noordzee. Onder andere de Shell, de NAM, TNO en Total werken samen om te zien wat de mogelijkheden zijn om de oude ongebruikte infrastructuur te hergebruiken.

“We proberen concreet uit te werken hoe we de Noordzee als een schone energiebron voor de toekomst kunnen ontwikkelen”, zegt René Peters van TNO. “We willen de bestaande infrastructuur gebruiken om die ontwikkeling te versnellen.” Er wordt al langere tijd gekeken naar oplossingen op dit gebied.

 

Ruim 1400 installaties

In de Noordzee bevinden zich momenteel ruim 1400 olie- en gasplatformen. Hiervan zijn er ruim 150 van Nederlandse bedrijven. Al deze installaties zullen op termijn, na het leegraken van de velden, ontmantelt moeten worden. TNO heeft plannen om een deel van deze installaties te hergebruiken. Om dit te realiseren is momenteel 1 miljoen euro uitgetrokken. Het ontmantelen van de installaties zal op termijn tussen de 2 tot 5 miljard euro gaan kosten.

 

Installaties hergebruiken

Of het mogelijk wordt om de installaties te hergebruiken moeten nog blijken. Zo wordt er onder andere gekeken of de installaties waterstof kunnen produceren wanneer er een overschot aan windenergie geproduceerd wordt. Deze waterstof kan dan later weer gebruikt worden wanneer de productie lager ligt.

 

“Zo kun je pieken opvangen”, legt Peters uit. “Het gebeurt nu al op het vasteland in Duitsland, wij gaan kijken of je het ook op zee kan doen. Voordeel is dat het waterstof kan opslaan in de pijpleidingen of misschien zelfs in bestaande velden.”

Volgens Peters van TNO heeft deze oplossing niet één maar twee voordelen. Zo kan er na het aansluiten op het energienetwerk namelijk wellicht energie opgeslagen worden, maar ook kunnen de installaties overstappen op groene energie. Dit is een positieve ontwikkeling aangezien de installaties nu allemaal werken met vervuilende gasturbines.

“We hebben uitgerekend dat als je dat bij de grootste tien platforms doet, je 1 megaton aan CO2-uitstoot kunt besparen.” Dit staat ongeveer gelijk aan 1 procent van de totale uitstoot van de Nederlandse industrie.

 

Interessant nieuw exportproduct

De Noordzee zou een ideale locatie zijn om deze ideeën uit werken en te perfectioneren. Dit komt vooral omdat er veel gas- en olievelden in de buurt van windparken liggen. Daarnaast is de Noordzee ook niet al te gek diep en heeft de Nederlandse maritieme industrie ruime ervaring. Wanneer deze techniek goed blijkt te werken zou het een interessant nieuwe exportproduct voor de Nederlandse markt kunnen worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.