Duitsland gaat windenergie opslaan in grote natuursteen


Iedereen kent het gevoel na een warme zomerdag wel, afkoelen midden in de stad lukt maar amper. Alles is flink opgewarmd door de zon. Muren, de stoep en het asfalt stralen veel van deze warmte vervolgens uit. Hier willen ze in Duitsland hun voordeel mee doen. Ze gaan namelijk overtollige windenergie opslaan in natuursteen.

 

2000 vierkante meter natuursteen

Onderzoekers van Siemens, de technische universiteit van Hamburg, willen samen met energiebedrijf Hamburg Energie overtollige windenergie gaan opslaan in natuursteen. Deze plannen lagen al langer op de plank, maar zullen nu echt uitgewerkt gaan worden. Om dit te bewerkstelligen zullen zij ongeveer 2000 vierkante meter aan natuursteen aan de rand van de haven gaan plaatsen. Deze hoeveelheid steen zal vervolgens gebruikt worden om overproductie aan windenergie tijdelijk op te slaan.

 

Inzet van een oversized föhn

Met de overtollige windenergie zal men in Hamburg een soort oversized föhn in werking zetten. Hierdoor wordt het natuursteen opgewarmd tot een temperatuur van maximaal 600 graden Celsius. Deze natuursteen houdt deze warmte vervolgens vast door middel van een speciale isolerende laag.

Wanneer er weer energie nodig is zal de energie worden afgekoeld door middel van water. Tijdens dit proces zal een turbine worden aangedreven door het verdampte water. Hierdoor wordt de opgeslagen energie uit de steen weer terug gewonnen.

 

Nog niet efficiënt genoeg

Ondanks dat het plan veelbelovend klinkt is het proces nog niet heel efficiënt. Zo gaat nog maar liefst 75 procent van de energie verloren tijdens dit proces. Maar de onderzoekers van de universiteit hopen de efficiëntie nog flink te kunnen verbeteren. Uiteindelijk hopen zij dat ongeveer de helft van de energie terug kan worden gewonnen uit de natuursteen.

Om het project op gang te krijgen willen de onderzoekers gebruik maken van reeds stilgelegde kolen- of gascentrales in het gebied. In deze faciliteiten zijn al grote turbines aanwezig, er moet alleen nog een soort grote föhn geïnstalleerd worden. Door gebruik te maken van deze oude gebouwen kunnen de eenmalige investeringen flink verlaagt worden.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.