Drie grote veranderingen binnen energiesector


Drie grote veranderingen binnen energiesector

BP ziet drie grote veranderingen die de mondiale energiesector de komende jaren flink zal veranderen. Dat stelt het Britse olie- en gasconcern in het woensdag verschenen ‘Statistical Review of World Energy’. Een toonaangevend rapport over de energiesector dat elk jaar uit komt.

 

Schaliegaswinning in de VS

De eerste grote verandering, die op lange termijn merkbaar wordt, vindt plaats in de VS. De productiecapaciteit van de VS neemt flink toe omdat de winning uit schalievelden de afgelopen jaren een vlucht heeft genomen. De Verenigde Staten hebben sinds kort Saudi-Arabië ingehaald als grootste producent en het land voorziet momenteel voor 90 procent in zijn eigen behoefte. Hierdoor zal het niet lang meer duren voordat de VS een exporteur wordt in plaats van een importeur.

 

Lichte groei olieverbruik China

Een andere grote verandering vindt plaats in China. De keuze van China om economisch minder afhankelijk te worden van zware industrie zorgt voor veranderingen in het olieverbruik van het land. Het totale verbruik groeide vorig jaar slechts 2,6 procent, dit lag al jaren flink hoger in het land dat wereldwijd de grootste verbruiker is van olie.

 

Enorme groei niet-fossiele brandstoffen

De laatste verandering is dat er een explosieve vraag is naar zonnepanelen en andere methode om schone en duurzame energie op te wekken. Volgens BP groeide de vraag naar niet-fossiele brandstoffen, inclusief kernenergie, sterker dan de gecombineerde vraag naar olie, gas en kolen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.